Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis na przekąskę ze słoika, którą wykonasz ekspresowo

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi nadaje się do wielu potraw. Co więcej, jest niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją zjadać osoby na diecie lub miłośnicy lekkich potraw. Aby móc sięgać po nią w dowolnym momencie, warto przyrządzić leczo z cukinii na zimę do słoików.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Choć myśląc o leczo, najczęściej mamy na myśli dania mięsne z dodatkiem papryki i pomidorów, to jednak możemy przygotować również wersję wegetariańską. Dzięki temu będzie stanowić idealny dodatek do wielu codziennych potraw. Podajemy przepis na leczo z cukinii w słoikach.

Jak zrobić leczo z cukinii na zimę? Oto prosty przepis na przekąskę ze słoika

Trwa sezon na cukinię, dlatego jeśli lubimy tego typu warzywa, warto wykorzystać ten moment i przygotować leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis sprawi, że przyrządzanie przetworów nie zajmie nam dużo czasu i nie będziemy musieli wkładać dużego wysiłku w jego realizację.

Składniki:

  • kg młodej cukinii,
  • kg papryki (może być kilka rodzajów),
  • kg pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • słodka papryka w proszku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Leczo z cukinii na zimę. Sposób przygotowania

  1. Cukinię, paprykę i pomidory myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych. 
  3. Cebulę obieramy. 
  4. Pomidory sparzamy.
  5. W wysokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowaną w piórka cebulę. Podsmażamy.
  6. Do warzyw dodajemy posiekany drobno czosnek oraz pomidory. Wrzucamy wszystkie przyprawy.
  7. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy około 30 minut. 
  8. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Mieszamy i dusimy leczo pod przykryciem przez około 15 minut. 
  9. Tak przyrządzone leczo przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

Nasze leczo z cukinii na zimę jest już gotowe. Należy przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA