Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Choć myśląc o leczo, najczęściej mamy na myśli dania mięsne z dodatkiem papryki i pomidorów, to jednak możemy przygotować również wersję wegetariańską. Dzięki temu będzie stanowić idealny dodatek do wielu codziennych potraw. Podajemy przepis na leczo z cukinii w słoikach.
Jak zrobić leczo z cukinii na zimę? Oto prosty przepis na przekąskę ze słoika
Trwa sezon na cukinię, dlatego jeśli lubimy tego typu warzywa, warto wykorzystać ten moment i przygotować leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis sprawi, że przyrządzanie przetworów nie zajmie nam dużo czasu i nie będziemy musieli wkładać dużego wysiłku w jego realizację.
Składniki:
- kg młodej cukinii,
- kg papryki (może być kilka rodzajów),
- kg pomidorów,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz cayenne,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- słodka papryka w proszku.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Leczo z cukinii na zimę. Sposób przygotowania
- Cukinię, paprykę i pomidory myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych.
- Cebulę obieramy.
- Pomidory sparzamy.
- W wysokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowaną w piórka cebulę. Podsmażamy.
- Do warzyw dodajemy posiekany drobno czosnek oraz pomidory. Wrzucamy wszystkie przyprawy.
- Dokładnie mieszamy całość i gotujemy około 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Mieszamy i dusimy leczo pod przykryciem przez około 15 minut.
- Tak przyrządzone leczo przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Nasze leczo z cukinii na zimę jest już gotowe. Należy przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu.