Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę. Dodaj korzeń chrzanu, by wzmocnić ich smak

Przygotowania do zimy idą pełną parą. Na półkach układamy kolejne słoiki z korniszonami, małosolnymi czy kiszonymi ogórkami. Warto, by w waszej piwnicy znalazły się także inne przetwory. Dzisiaj radzimy, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę.

Ogórki są najpopularniejszym składnikiem goszczącym w zimowych słoikach. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Przygotowane z nich przetwory posłużą za doskonały dodatek do obiadów, sałatek, a także jako smaczna zakąska na imprezy. Zaopatrując się na chłodne dni, warto przyrządzić je też tak, by później w prosty sposób zrobić pyszną zupę. Poznajcie przepis na ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę - przepis

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 60 g soli, 
  • główka czosnku,
  • pęczek koperku,
  • korzeń chrzanu.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania ogórków. Warto wcześniej sprawdzić, czy są jędrne i nie mają żadnych uszkodzeń. Dokładnie myjemy je w zimnej wodzie, a następnie obcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  2. Ogórki posypujemy solą, a następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około trzy godziny. Ogórki w tym czasie puszczą sok. 
  3. Obieramy ząbki czosnku i siekamy koperek. Dodajemy je do ogórków i mieszamy. 
  4. Na dnie wyparzonych słoików układamy po kawałku korzenia chrzanu. 
  5. Następnie do słoików nakładamy ogórki wraz z czosnkiem, koperkiem oraz wodą, którą puściły. 
  6. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do zacienionego miejsca w temperaturze pokojowej na około trzy dni. Następnie możemy je przenieść do piwnicy lub spiżarni. 
  7. Ze względu na proces kiszenia w pierwszych dniach możecie usłyszeć syczenie i zauważyć, że ze słoików wycieka solanka. Warto więc ustawić nasze przetwory na tacy lub ręczniku papierowym, jednak pamiętajcie, by ich nie odkręcać.  
  8. Ogórki tarte będą ukiszone po około 12 dniach. Po tym czasie możecie je wykorzystać do waszej zupy ogórkowej. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA