Przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni

Przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej musisz wypróbować jeszcze w te wakacje. Ogórki nie tylko obłędnie smakują, ale są też twarde i chrupiące. Jak je więc przygotować? Podpowiadamy.

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej to przepis, który coraz częściej gości w domach Polaków. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak je przygotować, by były smaczne i chrupiące. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz je idealnie!

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej. Nie oszczędzaj na dobrym miodzie

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • koperek,
  • kilka ząbków czosnku.

Składniki na zalewę:

  • 1 l szklanki wody,
  • 250 ml octu,
  • 1 szklanka  cukru,
  • 3-4 łyżki miodu (więcej, jeśli chcemy osiągnąć słodszy smak),
  • 5 pełnych łyżek ulubionej musztardy – np. francuskiej lub rosyjskiej (jeśli chcemy osiągnąć bardziej pikantny smak),
  • 2 płaskie łyżki soli.

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w dowolnie wybrany sposób. Mogą być to nieco grubsze plasterki, słupki lub kostka. Gdy już pokroimy ogórki, wkładamy je ciasno do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie dodajemy do nich dwie kulki ziela angielskiego, ząbek czosnku, trochę kopru i jeden lub dwa liście laurowe.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kolejny krok to zalewa. Aby ją przygotować, zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Następnie dodajemy musztardę i miód. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, mieszając co chwilę, by musztarda nie opadła na dno. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego! Tak przygotowane ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów lub kanapek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA