Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej to przepis, który coraz częściej gości w domach Polaków. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak je przygotować, by były smaczne i chrupiące. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz je idealnie!
Składniki:
Składniki na zalewę:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w dowolnie wybrany sposób. Mogą być to nieco grubsze plasterki, słupki lub kostka. Gdy już pokroimy ogórki, wkładamy je ciasno do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie dodajemy do nich dwie kulki ziela angielskiego, ząbek czosnku, trochę kopru i jeden lub dwa liście laurowe.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejny krok to zalewa. Aby ją przygotować, zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Następnie dodajemy musztardę i miód. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, mieszając co chwilę, by musztarda nie opadła na dno. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego! Tak przygotowane ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów lub kanapek.