Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Mole spożywcze to małe owady, które mogą zalęgnąć się w takich produktach jak: mąki, kasze, ryż, płatki, ziarna zbóż, orzechy, migdały, pieczywo, cukier, a nawet suszone grzyby. Zdarza się, że mole przynosimy już ze sklepu. Ale to nie znaczy, że trzeba pozwolić im żerować do woli. Wręcz przeciwnie - z molami da się skutecznie walczyć. Jak? Wypróbujcie nasze patenty.
Walkę z molami spożywczymi zacznij od podstaw - wyrzuć każdy produkt, w którym zauważysz ślady ich bytowania (jaja, oprzęd, same mole). Wszystkie szafki i półki umyj dokładnie wodą z mydłem. Następnie przetrzyj szafki szmatką nasączoną odrobiną octu (najlepiej jabłkowego). Możesz dodać też odrobinę olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrusowego. Inne sposoby na mole spożywcze:
Oczywiście w przypadkach skrajnych, gdy powyższe sposoby nie działają, kup specjalny środek przeznaczony do walki z molami. Tylko dokładnie zapoznaj się z jego składem i sposobem użytkowania, aby nie zaszkodzić sobie i innym domownikom.