Ogórki kanapkowe, czyli szybki przepis na danie, które wzmocni naszą odporność

Ogórki kanapkowe to doskonały wybór, kiedy szukamy alternatywy dla nudnych i mało sycących śniadań. Przygotowanie ich to dosłownie chwila, która co ważne - zaowocuje jesienią i zimą. Jedzenie tego typu potraw, które zawierają kiszonki, wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem.

Koniec sierpnia to doskonały czas, aby zatroszczyć się o wszelkie warzywa i owoce, które na różne sposoby możemy przechowywać właściwie przez cały rok. Wdzięcznym produktem są tu ogórki, czyli główny składnik naszej potrawy. Ogórki kanapkowe są szybkie w przygotowaniu, smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe! Polecamy każdemu.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Więcej kuchennych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki kanapkowe, czyli błyskawiczny przepis nie tylko na śniadanie

Ogórki kanapkowe to danie, które przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Potrzebujemy jedynie kilku składników, żeby cieszyć się smakiem tej smacznej przekąski. Potem podziękuje nam za to nasz organizm, kiedy w sezonie grypy i przeziębień będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. 

O właściwościach kiszonek, czyli głównego składnika naszego przepisu - wiedziały już nasze babki, u których zawsze pod dostatkiem było słoików z pysznymi ogórkami. Okazuje się, że składniki zawarte w kiszonych warzywach (a także i owocach) to skarbnica witamin, magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Samo zdrowie na talerzu! Wystarczy jedynie słoik ogórków i pajda chleba.

Ogórki kanapkowe - jak przygotować ten polski rarytas?

Na samym początku przygotujmy odpowiednie naczynie, może być duży słoik lub kamienna misa.

Składniki:

  • średniej wielkości ogórki – około kg,
  • pięć ząbków czosnku,
  • łodyga kopru,
  • świeży korzeń chrzanu,
  • sól do przetworów (kamienna).

Sposób przygotowania:

Warto na początku wspomnieć, że ogórki powinny być średniej wielkości, nie mogą być przerośnięte ani miękkie.

Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy z zabrudzeń. Ogórki układamy w wyparzonych słoikach (ewentualnie kamiennej misie). Dodajemy po dwa-trzy ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą.

Przygotowujemy zalewę - proporcja jest bardzo prosta do zapamiętania. Otóż na każdy litrowy słoik potrzebujemy około pół litra zalewy. W zależności ile mamy słoików z ogórkami - gotujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól kamienną (jedna łyżka na jeden litr wody).

Następnie gotową zalewę przelewamy do słoików, gdzie ciasno ułożone są już ogórki i zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy ścierką, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na cały dzień. Kiszonki najlepiej przestawić do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, aby już niedługo delektować się smakiem ogórków kanapkowych.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.