Przepis na kiszone jabłka w słoiku. Z pewnością rozkochasz się w tej korzennej nucie

Przepis na kiszone jabłka w słoiku budzi kontrowersje, a nawet wątpliwości, czy taka forma podania jabłek może być smaczna. Jednak każdy, kto ich spróbuje, rozkochuje się w tym smaku. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Sprawdź.

Lato szczególnie obfituje w pyszne owoce i warzywa. Warto więc z tego korzystać i spróbować zamknąć choć część tej pięknej pory roku w słoiku. Idealnie sprawdzają się w tym przypadku kiszonki i przetwory. Ale jak przygotować kiszone jabłka w słoiku? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na kiszone jabłka w słoiku. Nie zapomnij o cynamonie i goździkach

Kiszone jabłka w słoiku, choć przygotowywane latem, są doskonałą przekąską na długie, chłodne zimowe wieczory. Jak je zrobić, by smakowały idealnie i skradły serce twojej rodziny i gości? Oto składniki, których potrzebujesz.

Składniki:

  • 4 kilogramy niewielkich jabłek,
  • cynamon,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • anyż,
  • miód (opcjonalnie),
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżki soli.

 Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiszone jabłka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Najpierw dokładnie myjemy jajka i osuszamy je.
  2. Układamy je w dużych słojach i przekładamy przyprawami oraz dodajemy miód, jeśli chcemy, by były słodsze.
  3. Następnie z dwóch litrów wody i dwóch-trzech łyżek soli przygotowujemy solankę.
  4. Solanką zalewamy słoiki. Uwaga. Jeśli solanki zabraknie, dorabiamy ją. Ważne są jednak proporcje - 1,5 łyżki soli na litr wrzątku.
  5. Słoiki wystarczy zakręcić. Będą gotowe po dwóch  tygodniach.

Kiszone jabłka - z czym je jeść?

Kiszone jabłka raczej nie nadają się do jedzenia ich bez niczego. Świetnie komponują się jednak z innymi smakami. Doskonale sprawdzą się jako element surówki bądź dodatek do sosu. Nadadzą mu kwaśną, oryginalną nutę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.