Lato szczególnie obfituje w pyszne owoce i warzywa. Warto więc z tego korzystać i spróbować zamknąć choć część tej pięknej pory roku w słoiku. Idealnie sprawdzają się w tym przypadku kiszonki i przetwory. Ale jak przygotować kiszone jabłka w słoiku? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Przepis na kiszone jabłka w słoiku. Nie zapomnij o cynamonie i goździkach
Kiszone jabłka w słoiku, choć przygotowywane latem, są doskonałą przekąską na długie, chłodne zimowe wieczory. Jak je zrobić, by smakowały idealnie i skradły serce twojej rodziny i gości? Oto składniki, których potrzebujesz.
Składniki:
- 4 kilogramy niewielkich jabłek,
- cynamon,
- kilka goździków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- anyż,
- miód (opcjonalnie),
- 2 litry wody,
- 2-3 łyżki soli.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiszone jabłka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Najpierw dokładnie myjemy jajka i osuszamy je.
- Układamy je w dużych słojach i przekładamy przyprawami oraz dodajemy miód, jeśli chcemy, by były słodsze.
- Następnie z dwóch litrów wody i dwóch-trzech łyżek soli przygotowujemy solankę.
- Solanką zalewamy słoiki. Uwaga. Jeśli solanki zabraknie, dorabiamy ją. Ważne są jednak proporcje - 1,5 łyżki soli na litr wrzątku.
- Słoiki wystarczy zakręcić. Będą gotowe po dwóch tygodniach.
Kiszone jabłka - z czym je jeść?
Kiszone jabłka raczej nie nadają się do jedzenia ich bez niczego. Świetnie komponują się jednak z innymi smakami. Doskonale sprawdzą się jako element surówki bądź dodatek do sosu. Nadadzą mu kwaśną, oryginalną nutę. Smacznego!