Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Placki ziemniaczane to wraz z rosołem i schabowym klasyka polskiego obiadu. Są bardzo lubiane, a do tego łatwo je zrobić. Tym razem mamy dla was oryginalny przepis na placki ziemniaczane z cukinią. Jak je zrobić? Sprawdźcie naszą recepturę.
Placki ziemniaczane z cukinią wymagają podobnych produktów, co tradycyjne. Zobaczcie sami
Do przygotowania placków potrzebujesz poniższych składników:
- ziemniaków - pół kilograma,
- cukinii -. tyle samo, ile ziemniaków,
- jajek - 2 niedużych,
- cebuli - 1 - 2 sztuk (zależnie od wielkości),
- mąki pszennej - 3 - 4 łyżek (w zależności od potrzeb),
- przypraw - sól i pieprz do smaku oraz dodatki takie jak papryka (słodka bądź chili), koperek czy kilka ząbków czosnku.
Pamiętaj, że proporcje między cukinią i ziemniakami oraz mąką pszenna i ziemniaczaną możesz zmienić pod własne upodobania. Zadbaj jedynie, aby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.
Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią? Bardzo łatwo i szybko
- Zrobienie placków zacznij od umycia cukinii i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zostaw w miseczce, po czym odciśnij z nadmiaru płynu;
- Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce;
- Cebulę pokrój drobno i zeszklić na patelni;
- Wymieszaj warzywa z mąką, jajkami i przyprawami (wybranymi pod swój gust);
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż placki na złoto;
- Odsącz placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku;
Podawaj z różnymi dodatkami, np. posypane szczypiorkiem, koperkiem bądź innymi, świeżymi ziołami, z sosem czosnkowym czy jogurtem naturalnym.
Smacznego!