Pyszne i szybkie placki ziemniaczane z cukinią, czyli bardzo oryginalna wersja obiadowej klasyki

Placki ziemniaczane z cukinią to pyszny i aromatyczny pomysł na oryginalny obiad. Przygotowanie jest proste i szybkie, więc na pewno każdy powinien dać sobie radę. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Placki ziemniaczane to wraz z rosołem i schabowym klasyka polskiego obiadu. Są bardzo lubiane, a do tego łatwo je zrobić. Tym razem mamy dla was oryginalny przepis na placki ziemniaczane z cukinią. Jak je zrobić? Sprawdźcie naszą recepturę.

Placki ziemniaczane z cukinią wymagają podobnych produktów, co tradycyjne. Zobaczcie sami

Do przygotowania placków potrzebujesz poniższych składników:

  • ziemniaków - pół kilograma,
  • cukinii -. tyle samo, ile ziemniaków,
  • jajek - 2 niedużych,
  • cebuli - 1 - 2 sztuk (zależnie od wielkości),
  • mąki pszennej - 3 - 4 łyżek (w zależności od potrzeb),
  • przypraw - sól i pieprz do smaku oraz dodatki takie jak papryka (słodka bądź chili), koperek czy kilka ząbków czosnku.

Pamiętaj, że proporcje między cukinią i ziemniakami oraz mąką pszenna i ziemniaczaną możesz zmienić pod własne upodobania. Zadbaj jedynie, aby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią? Bardzo łatwo i szybko

  1. Zrobienie placków zacznij od umycia cukinii i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zostaw w miseczce, po czym odciśnij z nadmiaru płynu;
  2. Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce;
  3. Cebulę pokrój drobno i zeszklić na patelni;
  4. Wymieszaj warzywa z mąką, jajkami i przyprawami (wybranymi pod swój gust);
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż placki na złoto;
  6. Odsącz placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku;

Podawaj z różnymi dodatkami, np. posypane szczypiorkiem, koperkiem bądź innymi, świeżymi ziołami, z sosem czosnkowym czy jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.