Pyszne i szybkie placki ziemniaczane z cukinią, czyli bardzo oryginalna wersja obiadowej klasyki

Placki ziemniaczane z cukinią to pyszny i aromatyczny pomysł na oryginalny obiad. Przygotowanie jest proste i szybkie, więc na pewno każdy powinien dać sobie radę. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Placki ziemniaczane to wraz z rosołem i schabowym klasyka polskiego obiadu. Są bardzo lubiane, a do tego łatwo je zrobić. Tym razem mamy dla was oryginalny przepis na placki ziemniaczane z cukinią. Jak je zrobić? Sprawdźcie naszą recepturę.

Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Tego możesz się nie spodziewać

Placki ziemniaczane z cukinią wymagają podobnych produktów, co tradycyjne. Zobaczcie sami

Do przygotowania placków potrzebujesz poniższych składników:

  • ziemniaków - pół kilograma,
  • cukinii -. tyle samo, ile ziemniaków,
  • jajek - 2 niedużych,
  • cebuli - 1 - 2 sztuk (zależnie od wielkości),
  • mąki pszennej - 3 - 4 łyżek (w zależności od potrzeb),
  • przypraw - sól i pieprz do smaku oraz dodatki takie jak papryka (słodka bądź chili), koperek czy kilka ząbków czosnku.

Pamiętaj, że proporcje między cukinią i ziemniakami oraz mąką pszenna i ziemniaczaną możesz zmienić pod własne upodobania. Zadbaj jedynie, aby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

Placki ziemniaczane Ani Starmach Placki ziemniaczane od Ani Starmach. Prosty przepis bez mąki i jajek

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią? Bardzo łatwo i szybko

  1. Zrobienie placków zacznij od umycia cukinii i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zostaw w miseczce, po czym odciśnij z nadmiaru płynu;
  2. Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce;
  3. Cebulę pokrój drobno i zeszklić na patelni;
  4. Wymieszaj warzywa z mąką, jajkami i przyprawami (wybranymi pod swój gust);
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż placki na złoto;
  6. Odsącz placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku;

Podawaj z różnymi dodatkami, np. posypane szczypiorkiem, koperkiem bądź innymi, świeżymi ziołami, z sosem czosnkowym czy jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Więcej o: