Zdarzają się osoby, które niechętnie sięgają po pomidory ze względu na ich konsystencję. Jednak warzywa te mają wiele witamin i minerałów, a ich obecność w codziennej diecie ma niemalże zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Co zatem zrobić kiedy nie przepadamy za pomidorami, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z tylu prozdrowotnych właściwości? Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie przecieru pomidorowego domowej roboty. A już najlepiej takiego, który pochodzi ze sprawdzonego przepisu babci Halinki. Jest milion razy lepszy od każdego kupionego w słoiku!
Choć w Polsce przecier pomidorowy w takiej nie jest tak znany jak choćby we Włoszech czy Hiszpanii, to jednak coraz częściej sięgamy po pomidory w puszce czy właśnie sklepową passatę. Ta ostatnia nie jest niczym innym jak właśnie przecierem pomidorowym.
Aby zrobić własny, należy przede wszystkim użyć do tego mocno dojrzałych warzyw. Świetnie sprawdzą się pomidory typu lima, bądź malinówki. Poniżej podajemy szczegółowy ją instrukcję jak zrobić przecier pomidorowy na zimę.
Składniki na przecier pomidorowy babci Halinki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wskazówka:
Jeśli chcemy, możemy ugotować pomidory w skórce. Pozbędziemy się jej w procesie przecierania pomidorów.