W Polsce niemal tradycją stało się gotowanie zupy pomidorowej w poniedziałek. Kiedy to klasyczny rosół pojawiał się na stołach w niedzielne popołudnie i jego ilość pozwalała na wykorzystanie bulionu kolejnego dnia. Choć tak jak w przypadku samego rosołu, zupa pomidorowa ma wielu autorów, a co za tym idzie, każda smakuje nieco inaczej, to jednak dziś podzielimy się z wami naszym przepisem.
Udany bulion to klucz do każdej pysznej zupy. Dlatego jeśli mamy trochę gotowego wywaru, warto go wykorzystać, aby nasze danie nabrało wyjątkowego smaku. Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu, aby była smaczna? Przede wszystkim należy bezwzględnie odcedzić bulion.
Dlatego kiedy zjemy już obiad w postaci rosołu ważne, aby wyjąć z niego wszystkie warzywa i mięso. Bulion przelewamy przez sito, w ten sposób otrzymamy czysty wywar. Wstawiamy go do lodówki i wykorzystujemy kolejnego dnia. Dzięki temu nasza baza do zupy pomidorowej nie będzie śmierdziała wczorajszym rosołem.
Składniki:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupę pomidorową z rosołu podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy posiekaną bazylią lub zieloną pietruszką.