Jak zrobić pomidorową z rosołu, czyli najprostsza zupa na świecie. Dodaj ten składnik, aby była wyjątkowo smaczna

Kiedy ugotujemy spory garnek niedzielnej zupy, dobrze wiedzieć, jak zrobić pomidorową z rosołu. W ten sposób nie tylko nie zmarnujemy wartościowego bulionu, ale także przygotujemy obiad dla całej rodziny. Jednak aby nasza pomidorowa była wyjątkowa, dodajmy jeden prosty składnik, a jej smak zupełnie się zmieni.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

W Polsce niemal tradycją stało się gotowanie zupy pomidorowej w poniedziałek. Kiedy to klasyczny rosół pojawiał się na stołach w niedzielne popołudnie i jego ilość pozwalała na wykorzystanie bulionu kolejnego dnia. Choć tak jak w przypadku samego rosołu, zupa pomidorowa ma wielu autorów, a co za tym idzie, każda smakuje nieco inaczej, to jednak dziś podzielimy się z wami naszym przepisem.

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Zupa, którą wykonasz w kilka minut

Udany bulion to klucz do każdej pysznej zupy. Dlatego jeśli mamy trochę gotowego wywaru, warto go wykorzystać, aby nasze danie nabrało wyjątkowego smaku. Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu, aby była smaczna? Przede wszystkim należy bezwzględnie odcedzić bulion.

Dlatego kiedy zjemy już obiad w postaci rosołu ważne, aby wyjąć z niego wszystkie warzywa i mięso. Bulion przelewamy przez sito, w ten sposób otrzymamy czysty wywar. Wstawiamy go do lodówki i wykorzystujemy kolejnego dnia. Dzięki temu nasza baza do zupy pomidorowej nie będzie śmierdziała wczorajszym rosołem.

Składniki:

  • około 2 litry rosołu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 300 ml domowego przecieru pomidorowego lub sklepowej passaty,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pomidorowa z rosołu. Jak zrobić aromatyczną zupę? Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wyciągamy z lodówki oczyszczony bulion. Jeśli zostało go niewiele lub był tłusty, możemy dolać około pół litra wody.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do rosołu. Dodajemy odrobinę soli i pieprz. Całość zagotowujemy.
  4. Wlewamy 300 ml przecieru pomidorowego. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej wyrazista, możemy wlać go nieco więcej. Zagotowujemy.
  5. Śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy nasza śmietana będzie bardzo ciepła. 
  6. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Zupę pomidorową z rosołu podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy posiekaną bazylią lub zieloną pietruszką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA