Zobacz wideo
Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
W Polsce niemal tradycją stało się gotowanie zupy pomidorowej w poniedziałek. Kiedy to klasyczny rosół pojawiał się na stołach w niedzielne popołudnie i jego ilość pozwalała na wykorzystanie bulionu kolejnego dnia. Choć tak jak w przypadku samego rosołu, zupa pomidorowa ma wielu autorów, a co za tym idzie, każda smakuje nieco inaczej, to jednak dziś podzielimy się z wami naszym przepisem.
Filet z indyka na obiad - co z niego zrobić? Smaczne danie w sosie koperkowym
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Zupa, którą wykonasz w kilka minut
Udany bulion to klucz do każdej pysznej zupy. Dlatego jeśli mamy trochę gotowego wywaru, warto go wykorzystać, aby nasze danie nabrało wyjątkowego smaku. Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu, aby była smaczna? Przede wszystkim należy bezwzględnie odcedzić bulion.
Dlatego kiedy zjemy już obiad w postaci rosołu ważne, aby wyjąć z niego wszystkie warzywa i mięso. Bulion przelewamy przez sito, w ten sposób otrzymamy czysty wywar. Wstawiamy go do lodówki i wykorzystujemy kolejnego dnia. Dzięki temu nasza baza do zupy pomidorowej nie będzie śmierdziała wczorajszym rosołem.
Składniki:
- około 2 litry rosołu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 300 ml domowego przecieru pomidorowego lub sklepowej passaty,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić przecier pomidorowy do słoików? Szybki i prosty przepis babci
Pomidorowa z rosołu. Jak zrobić aromatyczną zupę? Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyciągamy z lodówki oczyszczony bulion. Jeśli zostało go niewiele lub był tłusty, możemy dolać około pół litra wody.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do rosołu. Dodajemy odrobinę soli i pieprz. Całość zagotowujemy.
- Wlewamy 300 ml przecieru pomidorowego. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej wyrazista, możemy wlać go nieco więcej. Zagotowujemy.
- Śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy nasza śmietana będzie bardzo ciepła.
- Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Zupę pomidorową z rosołu podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy posiekaną bazylią lub zieloną pietruszką.