Leczo to potrawa, która pochodzi z Węgier. Już dawno temu podbiła serca Polaków. I choć dla wielu tradycyjne leczo smakuje najlepiej, to warto modyfikować przepis, by móc cieszyć się nowym, obłędnym smakiem. Jak przygotować leczo z fasolką szparagową i cukinią? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przepis na leczo z fasolką szparagową i cukinią. Passata pomidorowa poprawi smak
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 300 g kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie),
- 0,5 kg pomidorów lub puszka pomidorów w puszce,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 czerwone papryki,
- 150 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 5-6 pieczarek,
- 3-4 łyżki masła,
- garść fasolki szparagowej,
- sól, pieprz, oregano, świeża pietruszka, słodka i ostra papryka do smaku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na leczo. Sposób przygotowania krok po kroku
- Kiełbasę pokrój na plasterki. Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój warzywa w cienkie paseczki.
- Odetnij końcówki cukinii, wytnij środek i pokrój ją w kostkę. Następnie pokrój pomidory, jeśli korzystasz ze świeżych warzyw.
- Oczyść fasolkę szparagową i odetnij jej końce. Możesz wcześniej podgotować ją na parze.
- Na maśle podsmaż cebulę i lekko podduś pozostałe warzywa.
- Następnie dodaj pomidory i kiełbasę oraz passatę lub koncentrat.
- Leczo dopraw przyprawami, a następnie wymieszaj i duś przez kilkanaście minut do miękkości wszystkich warzyw.
Leczo z fasolką szparagową i cukinią najlepiej smakuje ze świeżą pajdą chleba lub podsmażoną na odrobinie oliwy kromką. Można również podawać je z ulubioną kaszą - na przykład gryczaną bądź bulgur. Smacznego!