Przepis na leczo z fasolką szparagowa i cukinią. Jednogarnkowe danie, które musisz spróbować

Przepis na leczo z fasolką szparagową i cukinią to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie gotowanie przy użyciu jak najmniejszej liczby naczyń i garnków. Przygotowanie takiego obiadu nie jest trudne, a efekt końcowy może cię zaskoczyć.

Leczo to potrawa, która pochodzi z Węgier. Już dawno temu podbiła serca Polaków. I choć dla wielu tradycyjne leczo smakuje najlepiej, to warto modyfikować przepis, by móc cieszyć się nowym, obłędnym smakiem. Jak przygotować leczo z fasolką szparagową i cukinią? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na leczo z fasolką szparagową i cukinią. Passata pomidorowa poprawi smak

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 300 g kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie),
  • 0,5 kg pomidorów lub puszka pomidorów w puszce,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 czerwone papryki,
  • 150 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 5-6 pieczarek,
  • 3-4 łyżki masła,
  • garść fasolki szparagowej,
  • sól, pieprz, oregano, świeża pietruszka, słodka i ostra papryka do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na leczo. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Kiełbasę pokrój na plasterki. Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój warzywa w cienkie paseczki.
  2. Odetnij końcówki cukinii, wytnij środek i pokrój ją w kostkę. Następnie pokrój pomidory, jeśli korzystasz ze świeżych warzyw.
  3. Oczyść fasolkę szparagową i odetnij jej końce. Możesz wcześniej podgotować ją na parze.
  4. Na maśle podsmaż cebulę i lekko podduś pozostałe warzywa.
  5. Następnie dodaj pomidory i kiełbasę oraz passatę lub koncentrat.
  6. Leczo dopraw przyprawami, a następnie wymieszaj i duś przez kilkanaście minut  do miękkości wszystkich warzyw.

Leczo z fasolką szparagową i cukinią najlepiej smakuje ze świeżą pajdą chleba lub podsmażoną na odrobinie oliwy kromką. Można również podawać je z ulubioną kaszą - na przykład gryczaną bądź bulgur. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.