Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie tych grzybów

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Wbrew pozorom, całkiem sporo. Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie grzybów, tak, aby były naprawdę pyszne. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Kurki to jedne z bardziej lubianych grzybów. Można z nich robić wiele potraw - zupy, sosy, jajecznicę, a nawet risotto. Pomysłów jest wiele. Ale nierzadko się zdarza, że kurki mają gorzki posmak. Zwłaszcza te mrożone. Co z tym zrobić? Jest kilka sprawdzonych sposobów. Zobaczcie sami.

Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Jest kilka skutecznych sposobów

Aby kurki nie były gorzkie, trzeba je przede wszystkim oczyścić we właściwy sposób. Można to zrobić na kilka sposobów:

  • wyczyśćcie grzyby pędzelkiem (czystym) zanurzonym w słonej wodzie lub oleju, 
  • umieśćcie grzyby w wodzie z solą - dzięki temu zanieczyszczenia opadną na dno miski,
  • moczcie kurki w mleku od 30 minut do nawet półtorej godziny,
  • możecie też spróbować namoczyć grzyby w chłodnej wodzie,
  • zagotowanie kurek w wodzie ze szczyptą cukru też zda egzamin. 

W ostateczności przygotowując potrawę z kurkami spróbujcie dodać do grzybów nieco cebuli bądź śmietany, aby nieco zatuszować gorzki smak.

W przypadku mrożenia kurek, gorzkiemu smakowi można zapobiec poprzez:

  • blanszowanie - wrzućcie grzyby na minutę do gotującej się solanki, po czym przełóżcie szybko do zimnej wody,
  • obróbkę cieplną - na przykład krótkie smażenie na maśle lub oliwie

Pamiętacie również, że kurki można przechowywać przez osiem miesięcy od momentu włożenia do zamrażarki. Zbyt długie przechowywanie też sprawi, że grzyby będą górskie. Niektórzy sądzą, że kurki są gorzkie, gdy zbiera się je w suszę i upały. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.