Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kurki to jedne z bardziej lubianych grzybów. Można z nich robić wiele potraw - zupy, sosy, jajecznicę, a nawet risotto. Pomysłów jest wiele. Ale nierzadko się zdarza, że kurki mają gorzki posmak. Zwłaszcza te mrożone. Co z tym zrobić? Jest kilka sprawdzonych sposobów. Zobaczcie sami.
Aby kurki nie były gorzkie, trzeba je przede wszystkim oczyścić we właściwy sposób. Można to zrobić na kilka sposobów:
W ostateczności przygotowując potrawę z kurkami spróbujcie dodać do grzybów nieco cebuli bądź śmietany, aby nieco zatuszować gorzki smak.
Pamiętacie również, że kurki można przechowywać przez osiem miesięcy od momentu włożenia do zamrażarki. Zbyt długie przechowywanie też sprawi, że grzyby będą górskie. Niektórzy sądzą, że kurki są gorzkie, gdy zbiera się je w suszę i upały.