• Link został skopiowany

Jak zrobić ogórki małosolne? Zastosuj się do tego przepisu, a będą pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne przygotowane według tego przepisu będą smakować obłędnie. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jak zrobić ogórki małosolne? Podpowiadamy.
Ogórki małosolne (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. pixabay

Ogórki małosolne to jedna z najpyszniejszych przekąsek, które możemy przygotować latem. Warto więc skorzystać z dobrej ceny i łatwej dostępności ogórków.  A co najlepsze - są bardzo proste w przygotowaniu i możemy zrobić je błyskawicznie.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak zrobić ogórki małosolne? Nie zapomnij o tych składnikach

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
  • zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
  • korzeń chrzanu o długości około 10 cm pokrojony na kawałki,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 5-6 gałązek kopru razem z baldachami.

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ogórki małosolne. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Wlej litr wody do garnka i dodaj łyżkę soli. Wodę zagotuj, a następnie poczekaj, aż ostygną, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej nabrały oczekiwanego smaku, możesz w każdym ogórku zrobić nacięcia w kształcie krzyżyków o długości ok. 2-3 cm.
  3. Do sterylnego i suchego słoika wrzuć na dno gałązki kopru oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także ząbki czosnku. Pamiętaj, by ogórki należy układać w naczyniu pionowo, jeden obok drugiego, ale nie na ścisk.
  4. Między ogórki włóż trochę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika połóż gazę. Możesz ją przykryć talerzykiem.
  5. Słoik z ogórkami odstaw w zacienione miejsce. Ogórki małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.
Więcej o: