Jak zrobić ogórki małosolne? Zastosuj się do tego przepisu, a będą pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne przygotowane według tego przepisu będą smakować obłędnie. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jak zrobić ogórki małosolne? Podpowiadamy.

Ogórki małosolne to jedna z najpyszniejszych przekąsek, które możemy przygotować latem. Warto więc skorzystać z dobrej ceny i łatwej dostępności ogórków.  A co najlepsze - są bardzo proste w przygotowaniu i możemy zrobić je błyskawicznie.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak zrobić ogórki małosolne? Nie zapomnij o tych składnikach

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
  • zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
  • korzeń chrzanu o długości około 10 cm pokrojony na kawałki,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 5-6 gałązek kopru razem z baldachami.

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ogórki małosolne. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Wlej litr wody do garnka i dodaj łyżkę soli. Wodę zagotuj, a następnie poczekaj, aż ostygną, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej nabrały oczekiwanego smaku, możesz w każdym ogórku zrobić nacięcia w kształcie krzyżyków o długości ok. 2-3 cm.
  3. Do sterylnego i suchego słoika wrzuć na dno gałązki kopru oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także ząbki czosnku. Pamiętaj, by ogórki należy układać w naczyniu pionowo, jeden obok drugiego, ale nie na ścisk.
  4. Między ogórki włóż trochę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika połóż gazę. Możesz ją przykryć talerzykiem.
  5. Słoik z ogórkami odstaw w zacienione miejsce. Ogórki małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.