-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić ogórki małosolne? Zastosuj się do tego przepisu, a będą pyszne i chrupiące
Jak zrobić ogórki małosolne? Zastosuj się do tego przepisu, a będą pyszne i chrupiące
Ogórki małosolne przygotowane według tego przepisu będą smakować obłędnie. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jak zrobić ogórki małosolne? Podpowiadamy.
Ogórki małosolne to jedna z najpyszniejszych przekąsek, które możemy przygotować latem. Warto więc skorzystać z dobrej ceny i łatwej dostępności ogórków. A co najlepsze - są bardzo proste w przygotowaniu i możemy zrobić je błyskawicznie.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Jak zrobić ogórki małosolne? Nie zapomnij o tych składnikach
Składniki:
- 1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
- zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
- korzeń chrzanu o długości około 10 cm pokrojony na kawałki,
- 6-7 ząbków czosnku,
- 5-6 gałązek kopru razem z baldachami.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ogórki małosolne. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wlej litr wody do garnka i dodaj łyżkę soli. Wodę zagotuj, a następnie poczekaj, aż ostygną, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
- Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej nabrały oczekiwanego smaku, możesz w każdym ogórku zrobić nacięcia w kształcie krzyżyków o długości ok. 2-3 cm.
- Do sterylnego i suchego słoika wrzuć na dno gałązki kopru oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także ząbki czosnku. Pamiętaj, by ogórki należy układać w naczyniu pionowo, jeden obok drugiego, ale nie na ścisk.
- Między ogórki włóż trochę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika połóż gazę. Możesz ją przykryć talerzykiem.
- Słoik z ogórkami odstaw w zacienione miejsce. Ogórki małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.