Co można zrobić z cukinii? Gdy wszyscy robią placki i leczo, ty idź pod prąd. Przepisy, które trzeba mieć w kajeciku

Co można zrobić z cukinii? Baaaardzo dużo! Placki i leczo to oczywiście podstawa podstaw. Jeśli macie ich już po czubek nosa lub po prostu nie przepadacie za tymi potrawami, mamy dla was garść inspiracji na to, co można zrobić z cukinii. Ogranicza was właściwie tylko wyobraźnia.

Cukinia bije teraz rekordy popularności, walczy ze śliwką o palmę pierwszeństwa. Tekst poświęcony przepisom na wykorzystanie tej drugiej już mamy, więc teraz pora na cukinię. Podrzucamy wam kilka propozycji na to, co można zrobić z cukinii. W świecie pełnym leczo i placków wy bądźcie goframi, keczupem lub pizzą.

Co można zrobić z cukinii? Pizzę

To propozycja dla osób, które są gotowe na eksperymenty w życiu i w kuchni i chcą się przekonać, co się stanie, jeśli zrobią pizzę na innym spodzie niż tradycyjny. Podpowiadamy: same dobre rzeczy. Poniżej przepis, który pochodzi z Instagrama Cook Vegetarian.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • cukinia
  • jajko
  • pół szklanki posiekanej pietruszki lub kolendry
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • ulubione dodatki do pizzy

Sposób przygotowania opisaliśmy dokładnie w tym tekście: Przepis na ekspresową pizzę? Tej z cukinii jeszcze nie jedliście [PRZEPIS].

Co można zrobić z cukinii? Keczup

Dla fanów tego tradycyjnego może to być świętokradztwo, ale serio polecamy.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • pół kg cebuli
  • szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, dodajemy soli i odstawiamy. Przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Dolewamy ocet, wsypujemy curry, pieprz i paprykę oraz dodajemy koncentrat. Mieszamy i blendujemy na gładko. Keczup przechowujemy w słoiczkach.

Co można zrobić z cukinii? Surowy makaron

To jeden z naszych najnowszych przepisów. Świetnie komponuje się z pesto pietruszkowym.

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 50 g natki pietruszki
  • 50 g nerkowców
  • 20 g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 50-100 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania możecie obejrzeć na poniższym wideo:

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Co można zrobić z cukinii? Gofry

Gofry jadacie tylko na słodko? Pora to zmienić!

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 cukinie
  • pół szklanki mleka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 200 g startego sera żółtego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany koperek

Do podania:

  • łosoś
  • jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy. W innym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej. Dodajemy mąkę, proszek, sodę oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. 

Cukinię odsączamy z wody i dodajemy do ciasta. Wsypujemy starty ser i koperek. Mieszamy. 

Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy porcje ciasta i podgrzewamy na złotobrązowy kolor.

Co można zrobić z cukinii? Stateczki dla niejadka

Kształt cukinii pozwala na jej ciekawe wykorzystanie w kuchni. Można np. zrobić przekąski w kształcie statków - dla dzieci lub na imprezę.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • ryż długoziarnisty
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 100 g serka śmietankowego
  • ogórek
  • łyżeczka curry*
  • sól i pieprz do smaku*

*Curry i pieprz można pominąć, jeśli obawiacie się, że danie może być za ostre dla dzieci.

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji z pudełka. Kurczaka myjemy, wycieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Środek wyjmujemy łyżeczką. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy razem z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie. Dodajemy przyprawy. 

Ryż mieszamy z serkiem i dodajemy do kurczaka i warzyw. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej farsz. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 minut.

Przygotowujemy ogórki. Myjemy je, a potem obieraczką strugamy cienkie paseczki. Nasuwamy na wykałaczki tak, aby uformować żagielek. Dekorujemy nimi upieczoną cukinię.

Co można zrobić z cukinii? Ringo

Wygląda fantastycznie i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 300 g ryżu
  • 3 jajka
  • 80 g tartego parmezanu
  • 200 g mozzarelli
  • 70 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż robimy według instrukcji. Gdy ostygnie mieszamy go z jajkami i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz. 

Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Kilka z nich (tych z dużą ilością skórki) kroimy w drobną kostkę, przydadzą się później. Pozostałe smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni, aż nabiorą z obu stron złotego koloru.

Po usmażeniu wykładamy nimi formę na babkę tak, aby plastry zachodziły jeden na drugi i delikatnie wystawały poza ranty foremki. Nakładamy 2/3 nadzienia z ryżu i dociskamy je do boków. Do środka wsypujemy pokrojone: suszone pomidory, mozzarellę oraz odłożoną wcześniej cukinię. Na wierzch wyłóż resztę ryżu i złóż wystające plastry cukinii do środka. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA