Cukinia bije teraz rekordy popularności, walczy ze śliwką o palmę pierwszeństwa. Tekst poświęcony przepisom na wykorzystanie tej drugiej już mamy, więc teraz pora na cukinię. Podrzucamy wam kilka propozycji na to, co można zrobić z cukinii. W świecie pełnym leczo i placków wy bądźcie goframi, keczupem lub pizzą.
To propozycja dla osób, które są gotowe na eksperymenty w życiu i w kuchni i chcą się przekonać, co się stanie, jeśli zrobią pizzę na innym spodzie niż tradycyjny. Podpowiadamy: same dobre rzeczy. Poniżej przepis, który pochodzi z Instagrama Cook Vegetarian.
Składniki:
Sposób przygotowania opisaliśmy dokładnie w tym tekście: Przepis na ekspresową pizzę? Tej z cukinii jeszcze nie jedliście [PRZEPIS].
Dla fanów tego tradycyjnego może to być świętokradztwo, ale serio polecamy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, dodajemy soli i odstawiamy. Przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Dolewamy ocet, wsypujemy curry, pieprz i paprykę oraz dodajemy koncentrat. Mieszamy i blendujemy na gładko. Keczup przechowujemy w słoiczkach.
To jeden z naszych najnowszych przepisów. Świetnie komponuje się z pesto pietruszkowym.
Składniki:
Sposób przygotowania możecie obejrzeć na poniższym wideo:
Gofry jadacie tylko na słodko? Pora to zmienić!
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy. W innym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej. Dodajemy mąkę, proszek, sodę oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Cukinię odsączamy z wody i dodajemy do ciasta. Wsypujemy starty ser i koperek. Mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy porcje ciasta i podgrzewamy na złotobrązowy kolor.
Kształt cukinii pozwala na jej ciekawe wykorzystanie w kuchni. Można np. zrobić przekąski w kształcie statków - dla dzieci lub na imprezę.
Składniki:
*Curry i pieprz można pominąć, jeśli obawiacie się, że danie może być za ostre dla dzieci.
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji z pudełka. Kurczaka myjemy, wycieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Środek wyjmujemy łyżeczką. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy razem z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie. Dodajemy przyprawy.
Ryż mieszamy z serkiem i dodajemy do kurczaka i warzyw. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej farsz. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 minut.
Przygotowujemy ogórki. Myjemy je, a potem obieraczką strugamy cienkie paseczki. Nasuwamy na wykałaczki tak, aby uformować żagielek. Dekorujemy nimi upieczoną cukinię.
Wygląda fantastycznie i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie sami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż robimy według instrukcji. Gdy ostygnie mieszamy go z jajkami i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz.
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Kilka z nich (tych z dużą ilością skórki) kroimy w drobną kostkę, przydadzą się później. Pozostałe smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni, aż nabiorą z obu stron złotego koloru.
Po usmażeniu wykładamy nimi formę na babkę tak, aby plastry zachodziły jeden na drugi i delikatnie wystawały poza ranty foremki. Nakładamy 2/3 nadzienia z ryżu i dociskamy je do boków. Do środka wsypujemy pokrojone: suszone pomidory, mozzarellę oraz odłożoną wcześniej cukinię. Na wierzch wyłóż resztę ryżu i złóż wystające plastry cukinii do środka. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C.