• Link został skopiowany

Jak zrobić sos do spaghetti? Przygotuj go błyskawicznie i ciesz się obłędnie pysznym obiadem

Jak zrobić sos do spaghetti? Głowi się nad tym wielu Polaków i aż załamuje ręce, chcąc przygotować idealny sos. Udowodnimy ci, że używając polskich składników, również możesz cieszyć się pysznym obiadem. Przygotujesz go błyskawicznie.
Spaghetti (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. unsplash

Spaghetti w różnorakiej formie to jedno z ulubionych dań Polaków. Na przeszkodzie nie stoi fakt, że swoje pochodzenie ma w kuchni włoskiej. To szybki i prosty w przygotowaniu obiad, który króluje na wielu polskich stołach. Jak zrobić sos do spaghetti, by smakował idealnie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Jak zrobić sos do spaghetti? Nie zapomnij o tych składnikach

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 0,5 l bulionu,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1/2 łyżki bazylii,
  • 1/2 łyżki tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan do posypania,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Więcej przepisów na obłędnie pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sos do spaghetti. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dodaj do nich mięso.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  5. Zawartość patelni podlej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut.

Podawaj z ulubionym makaronem.  Wierzch makaronu posyp startym serem i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Sos do spaghetti - do czego można go użyć?

Sos do spaghetti idealnie sprawdzi się również do innych rodzajów potraw. Doskonale będzie komponować się z innymi składnikami lasagni, ale doskonale sprawdzi się też jako farsz do pieczonych w piekarniku bądź grillowanych warzyw. Można użyć go również jako farsz do naleśników w wersji na słono.

Więcej o: