Spaghetti w różnorakiej formie to jedno z ulubionych dań Polaków. Na przeszkodzie nie stoi fakt, że swoje pochodzenie ma w kuchni włoskiej. To szybki i prosty w przygotowaniu obiad, który króluje na wielu polskich stołach. Jak zrobić sos do spaghetti, by smakował idealnie? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino
Jak zrobić sos do spaghetti? Nie zapomnij o tych składnikach
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 papryka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 0,5 l bulionu,
- 1 łyżka oregano,
- 1/2 łyżki bazylii,
- 1/2 łyżki tymianku,
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- sól,
- pieprz,
- parmezan do posypania,
- świeża bazylia do dekoracji.
Więcej przepisów na obłędnie pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sos do spaghetti. Sposób przygotowania krok po kroku
- Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekaj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce.
- Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dodaj do nich mięso.
- Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Zawartość patelni podlej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut.
Podawaj z ulubionym makaronem. Wierzch makaronu posyp startym serem i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego!
Sos do spaghetti - do czego można go użyć?
Sos do spaghetti idealnie sprawdzi się również do innych rodzajów potraw. Doskonale będzie komponować się z innymi składnikami lasagni, ale doskonale sprawdzi się też jako farsz do pieczonych w piekarniku bądź grillowanych warzyw. Można użyć go również jako farsz do naleśników w wersji na słono.