Zalewa do grzybów to część procesu tworzenia przetworów. To od niej zależy, czy nasze grzyby będą smaczne, ale też czy przetrwają kilka miesięcy w spiżarni. Grzyby w zalewie octowej są bardzo popularnym dodatkiem do mięs i innych dań. Polacy uwielbiają marynowane grzybki, również jako przekąskę samą w sobie. Często grzybki są wykorzystywane do dekoracji niektórych potraw. Ozdabia się nimi np. ryby przyrządzone na zimno.
Zalewa octowa do grzybów przygotowana w odpowiedni sposób sprawia, że ulubione grzyby - np. gąski, borowiki lub rydze mają jeszcze lepszy smak. Zrobienie zalewy nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a grzyby w occie zawsze warto mieć w domowych zapasach.
Warto wiedzieć, że ocet sam w sobie nie jest szczególnie zdrowym produktem. Odradza się spożywanie go przez dzieci, a dla bardzo małych dzieci powinien być on całkiem zakazany. Dorośli oczywiście mogą spożywać przetwory na bazie octu, ale również w umiarkowanej ilości - ze względu na jego negatywny wpływ na organizm.
Tradycyjny ocet można zamienić na ocet jabłkowy lub ocet winny z białego wina.
Zanim przejdziemy do przepisu na zalewę do grzybów w occie, należy mieć rozeznanie na temat grzybów najbardziej nadających się do marynowania. Nawet najlepszy przepis nie zasmakuje nikomu, jeśli nie będziemy wiedzieli, które gatunki wybrać. Najbardziej odpowiednie do marynowania to egzemplarze o niewielkim rozmiarze - by bez problemu w całości zmieściły się w słoiku. Czasami do zalewy wrzuca się tylko same kapelusze. Jeśli mamy tylko duże grzyby, to lepiej podzielić je na mniejsze części - na przykład na ćwiartki. Polecane gatunki grzybów to:
Zaleca się, by w jednym słoju nie mieszać kilku gatunków grzybów.
Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania grzybów marynowanych. Zalewa octowa powstaje z wody i octu, najlepiej w proporcji 4:1. Całość dopełniają odpowiednie przyprawy.
przyprawy:
Przed marynowaniem wszystkie grzyby należy dokładnie oczyścić, a następnie umyć pod ciepłą wodą. Jeśli nie mamy małych grzybów, tylko większe, to należy je pokroić na kawałki. Obraną cebulę pokroić na plasterki. Teraz czas na zalewę. Do garnka wrzucamy ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz. Całość zalewamy wodą. W kolejnym kroku trzeba podgotować grzyby wraz z cebulą przez ok. 5 minut.
Odcedzamy grzyby i wkładamy je do suchych słoików, tak by nie przekraczały 3/4 objętości naczynia. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy mieszanki przypraw. Słoiki zakręcamy pokrywkami i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ponownie można je odwrócić i schować w bezpiecznym, chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Warto sprawdzić przy tym czy wszystkie zakrętki są dobrze zakręcone, zassane i czy nic nie przecieka.
Dla osób, które marynowane grzybki wolą w wersji na słodko, mamy propozycje marynaty z dodatkiem miodu. Samo przygotowanie odbywa się zgodnie z powyższym przepisem, różnią się tylko składniki. Do słodkiej marynaty potrzebujemy:
Zobacz też: Co zrobić, aby grzyby nie ciemniały? Pomogą produkty, które masz w domu