Zupa musztardowa - poznajcie banalne przepisy na nietypową zupę prosto z kraju tulipanów i wiatraków

Zupa musztardowa to przysmak, który nie jest aż tak popularny, a szkoda! Zupę z całą pewnością możemy serwować w zimniejsze dni. Wystarczy chrupiąca bagietka i obiad jest gotowy! Sprawdź banalnie prosty przepis na zupę.

Holenderska zupa musztardowa - wypróbuj przysmak Niderlandów

Holenderska zupa musztardowa cechuje się pikantnym smakiem. Zupa musztardowa to nie lada gratka dla miłośników intensywnych smaków. Z odpowiednimi dodatkami - sukces kulinarny jest gwarantowany! Zupa jest idealną propozycją na jesienny lub zimowy obiad, kiedy za oknem jest ponuro i pada deszcz. Poniżej znajdziesz przepis na musztardową zupę-krem. Jest ona równie dobra jak zupa musztardowa Magdy Gessler!

Zupa musztardowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • około 3-4 łyżek musztardy - rodzaj wedle uznania
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • około 200 gramów wędzonego boczku
  • 1-2 garści żółtego sera - już startego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szczypior
  • sól, cukier, pieprz - wedle uznania

Wykonanie:

  1. Boczek drobno posiekać w kostkę.
  2. Cebulę obrać i posiekać.
  3. Składniki podsmażyć na patelni.
  4. Po kilku minutach zalać bulionem.
  5. Dodać musztardę, podgotować.
  6. Doprawić przyprawami.
  7. Szczypior umyć i posiekać.
  8. Zupę podawać ze szczypiorkiem i serem.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Zupa musztardowa z jajkiem - dowiedz się, jak ją właściwie wykonać

Zupa musztardowa z jajkiem to kolejna propozycja na zupę w holenderskim wydaniu. Tym razem z dodatkiem jajek i warzyw. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki na holenderską zupę z jajkiem:

  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • biała część pora
  • 3 cebule
  • połówka selera
  • około 2,5-3 litrów bulionu
  • około 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • około 3 żółtek
  • około 1/2 szklanki śmietany - na przykład 18-procentowej
  • 6 łyżek musztardy (mogą być 2 rodzaje - na przykład sarepska i francuska)
  • około 100 gramów serka topionego naturalnego
  • 7-8 jaj
  • 1 bagieta
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę podduszamy na patelni, na oleju.
  3. Zalewamy bulionem.
  4. Dodajemy warzywa. Następnie miksujemy na gładką masę.
  5. Żółtka mieszamy z musztardą, śmietaną i stopniowo dodajemy do patelni. Doprawiamy przyprawami.
  6. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia.
  7. Bagietkę smarujemy serkiem topionym. Wstawiamy do piekarnika.
  8. Natkę pietruszki myjemy i siekamy na drobno.
  9. Zupę podajemy z natką i grzankami.

Zupa musztardowa z ziemniakami pieczonymi - receptura w kilku krokach

Zupa holenderska musztardowa może być naprawdę bardzo sycąca, zwłaszcza jeżeli dodamy do niej ziemniaki. Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami to danie, które można zaserwować nawet przy większej uroczystości rodzinnej. Z pewnością uda nam się zaskoczyć smakiem naszych gości. Poniżej przepis:

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 - 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek śmietany
  • 4 łyżki dowolnej musztardy
  • 8 ziemniaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką. Następnie naciąć bardzo gęsto.
  2. Wstawić do pieczenia na około 60 minut, aż będą miękkie.
  3. Cebule obrać i drobno posiekać. Dalej poddusić na maśle.
  4. Czosnek - przecisnąć przez praskę.
  5. Cebulę poddusić na patelni. Delikatnie podlać wodą.
  6. Dolać bulion.
  7. Musztardę łączymy ze śmietaną. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy do zupy. Mieszamy i chwilę gotujemy.
  8. Zupę podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Zupę musztardową możemy podawać na wiele sposobów. Co ważne, jest ona błyskawiczna w przygotowaniu. Niecodzienna zupa z całą pewnością na długo zostanie zapamiętana przez naszych gości.

Zobacz też: Zupa krem z groszku. Szukasz lekkich potraw na nadchodzącą jesień? Wypróbuj przepyszną zieloną zupę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.