Holenderska zupa musztardowa - wypróbuj przysmak Niderlandów
Holenderska zupa musztardowa cechuje się pikantnym smakiem. Zupa musztardowa to nie lada gratka dla miłośników intensywnych smaków. Z odpowiednimi dodatkami - sukces kulinarny jest gwarantowany! Zupa jest idealną propozycją na jesienny lub zimowy obiad, kiedy za oknem jest ponuro i pada deszcz. Poniżej znajdziesz przepis na musztardową zupę-krem. Jest ona równie dobra jak zupa musztardowa Magdy Gessler!
Zupa musztardowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- około 3-4 łyżek musztardy - rodzaj wedle uznania
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- około 200 gramów wędzonego boczku
- 1-2 garści żółtego sera - już startego
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 1 szczypior
- sól, cukier, pieprz - wedle uznania
Wykonanie:
- Boczek drobno posiekać w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Składniki podsmażyć na patelni.
- Po kilku minutach zalać bulionem.
- Dodać musztardę, podgotować.
- Doprawić przyprawami.
- Szczypior umyć i posiekać.
- Zupę podawać ze szczypiorkiem i serem.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
Zupa musztardowa z jajkiem - dowiedz się, jak ją właściwie wykonać
Zupa musztardowa z jajkiem to kolejna propozycja na zupę w holenderskim wydaniu. Tym razem z dodatkiem jajek i warzyw. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki na holenderską zupę z jajkiem:
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- biała część pora
- 3 cebule
- połówka selera
- około 2,5-3 litrów bulionu
- około 1/2 szklanki oleju roślinnego
- około 3 żółtek
- około 1/2 szklanki śmietany - na przykład 18-procentowej
- 6 łyżek musztardy (mogą być 2 rodzaje - na przykład sarepska i francuska)
- około 100 gramów serka topionego naturalnego
- 7-8 jaj
- 1 bagieta
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Cebulę podduszamy na patelni, na oleju.
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy warzywa. Następnie miksujemy na gładką masę.
- Żółtka mieszamy z musztardą, śmietaną i stopniowo dodajemy do patelni. Doprawiamy przyprawami.
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia.
- Bagietkę smarujemy serkiem topionym. Wstawiamy do piekarnika.
- Natkę pietruszki myjemy i siekamy na drobno.
- Zupę podajemy z natką i grzankami.
Zupa musztardowa z ziemniakami pieczonymi - receptura w kilku krokach
Zupa holenderska musztardowa może być naprawdę bardzo sycąca, zwłaszcza jeżeli dodamy do niej ziemniaki. Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami to danie, które można zaserwować nawet przy większej uroczystości rodzinnej. Z pewnością uda nam się zaskoczyć smakiem naszych gości. Poniżej przepis:
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- kilka ząbków czosnku
- 1 - 2 cebule
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek śmietany
- 4 łyżki dowolnej musztardy
- 8 ziemniaków
- sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką. Następnie naciąć bardzo gęsto.
- Wstawić do pieczenia na około 60 minut, aż będą miękkie.
- Cebule obrać i drobno posiekać. Dalej poddusić na maśle.
- Czosnek - przecisnąć przez praskę.
- Cebulę poddusić na patelni. Delikatnie podlać wodą.
- Dolać bulion.
- Musztardę łączymy ze śmietaną. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy do zupy. Mieszamy i chwilę gotujemy.
- Zupę podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Zupę musztardową możemy podawać na wiele sposobów. Co ważne, jest ona błyskawiczna w przygotowaniu. Niecodzienna zupa z całą pewnością na długo zostanie zapamiętana przez naszych gości.
Zobacz też: Zupa krem z groszku. Szukasz lekkich potraw na nadchodzącą jesień? Wypróbuj przepyszną zieloną zupę