Grzyby mun, czyli jeden ze składników znanych z kuchni azjatyckiej. Jak je wykorzystać? [przepisy]

Grzyby mun, znane przede wszystkim z kuchni azjatyckiej, są coraz bardziej popularne w Polsce. Dziś każdy może bez większego problemu przyrządzić danie z tymi grzybami.?Zobacz przepis na kurczaka i zupę z grzybami mun.

Grzyby mun. Przygotowanie do użycia

Grzyby mun to grzyby jadalne, które najbardziej popularne są w kuchni azjatyckiej. Od wielu lat można je kupić także w polskich sklepach. Przynależą do rodziny grzybów uszakowatych. Dostępne są w suszonej wersji. Doskonale nadają się jako uzupełnienie wielu potraw, np. dań mięsnych, sosów, zup i sałatek. Mają wiele właściwości zdrowotnych. Mało kto bowiem wie, że grzyby mun nie mają właściwie smakowych walorów. Są one niemal bez smaku, ale mają jeden ogromny atut - doskonale podkreślają wytworność dań. Grzybki można przyrządzić na bardzo wiele sposobów - nadają się do smażenia, gotowania i duszenia. Podczas gotowania stają się dodatkowo bardzo chrupkie. 

Grzyby mun dla kobiet w ciąży? 

Kobiety w ciąży grzybki mun mogą spożywać, jeżeli pochodzą one z zaufanego źródła. Najlepsze dla przyszłych mam będą grzyby z certyfikowanych upraw. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku dzieci - są bezpieczne dla maluchów, jeśli są z pewnego źródła i przejdą odpowiednią obróbkę termiczną.? 

Zabronione jest natomiast spożycie grzybów w nadmiarze. Z tego względu zaleca się, by jeść grzyby mun raz czy dwa razy w tygodniu i nie przekraczać porcji ok. 250 g. 

Kurczak z grzybami mun. Jak go przygotować?

Doskonałym daniem z dodatkiem grzybów mun będzie kurczak z warzywami. Kurczak z grzybami mun może być serwowany jako danie główne. 

Składniki: 

  • opakowanie chińskiego makaronu 
  • 0,5 kg piersi z kurczaka? 
  • 30 g suszonych grzybów mun 
  • po pół czerwonej papryki, żółtej i zielonej 
  • pół garści kiełków fasoli? 
  • 2 marchewki 
  • pół korzenia selera 
  • por - tylko biała część 
  • przyprawy: chili, łyżeczka suszonej kolendry, łyżeczka suszonej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka przyprawy do dań chińskich 

Przygotowanie: 

  1. Namoczyć grzyby na 10 minut, potem pokroić w paski i gotować przez 15 min.
  2. Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać przyprawy chińskiej i sosu sojowego. Zostawić na 20 minut.
  3. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Obrać marchewkę, seler, por i paprykę. Wszystkie warzywa umyć, pokroić na mniejsze części. 
  4. Usmażyć na oleju kurczaka. Dodać do warzyw następujące przyprawy: natkę pietruszki, kolendrę, odrobinę przyprawy do chińskich potraw. Wlać 5 łyżek wody i łyżkę oleju. Dodać mięso i smażyć przez ok 5 min.
  5. Dodać ugotowane grzyby i kiełki fasoli - smażyć 5 minut, a następnie dodać ugotowany makaron i smażyć kolejne 5 min, mieszając. 
Zobacz wideo Filmowy makaron azjatycki

Zupa z grzybami mun. Świetny sposób na wprowadzenie azjatyckich smaków do naszego menu

Z grzybami mun można przyrządzić także wiele smacznych zup. Poniżej przepis na jedną z bardziej klasycznych azjatyckich zup

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka 
  • kostka rosołowa
  • opakowanie makaronu ryżowego 
  • 700 g grzybów mun 
  • puszka groszku zielonego 
  • papryka czerwona 
  • papryka żółta 
  • pół kapusty pekińskiej 
  • pęczek szczypiorku 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • litr wody 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Namoczyć grzyby na 10 minut, potem pokroić w paski i gotować przez 15 min.
  2. Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ugotować makaron zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
  4. Do garnka wlać litr wody i gotować z kostką rosołową. Na patelni usmażyć kurczaka, przyprawiając go lekko solą i pieprzem.
  5. Umyć papryki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać je do kurczaka.
  6. Dodać kurczaka z papryką do wywaru, potem groszek, grzyby, pokrojoną kapustę i szczypiorek.
  7. Doprawić sosem sojowym i rybnym. Tak przygotowany wywar podawać z ugotowanym makaronem. 

Grzyby mun: przepisy. W jakich daniach sprawdzą się grzyby mun?

Z grzybami mun można przygotować naprawdę wiele ciekawych przepisów. Komponują się doskonale z wieloma składnikami i podkreślają smak potraw. Co więcej, stosując je w kuchni można zabłysnąć przed gośćmi, proponując im zupę czy kurczaka w nieco innym wydaniu. Grzyby można kupić w niemal każdym większym supermarkecie. Paczka zawierająca 50 g suszonych grzybów kosztuje około 10 zł. Nieco droższe będą grzyby z ekologicznych hodowli. 

Zobacz też: Pasta curry, czyli odrobina orientu na naszym talerzu. Do czego jej użyć? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.