Krem z pomidorów - przepis na najlepszą zupę na lato. Zrobisz ją szybko, łatwo i z kilku składników

Niektórzy mogą się spierać, że najlepszą zupą na lato jest chłodnik. Inni, że owocowa. Ale moim zdaniem krem z pomidorów bije obie te potrawy na głowę! No bo umówmy się - zupa powinna być ciepła, a owocowa to bardziej kompot. Jak zatem zrobić krem z pomidorów? Przepis jest naprawdę, naprawdę prosty.

Krem z pomidorów to świetna alternatywa dla klasycznej zupy pomidorowej. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów, więc jeśli masz możliwość, żeby kupić takie dobrej jakości, nie wahaj się i czym prędzej leć do sklepu lub na targ, aby potem zaszyć się w kuchni i przygotować doskonałe danie. Jak zrobić krem z pomidorów? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Krem z pomidorów - przepis na najlepszą zupę lata

Składniki:

  • kilogram świeżych pomidorów (dobrze sprawdzą się np. malinowe lub śliwkowe)
  • pół cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku (zależy, jak bardzo lubisz ten aromat)
  • 2 szklanki bulionu
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano
  • świeża bazylia do dekoracji
  • opcjonalnie: grzanki
Zobacz wideo Trzy przepisy na soczyste i orzeźwiające lemoniady

Krem z pomidorów - przepis. Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie lub maśle. Dodaj posiekany czosnek i również go podsmaż. 

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć je do podsmażanych wcześniej cebuli i czosnku. Zamieszaj, przesmaż, aż zaczną puszczać sok. Gdy część płynu odparuje, wlej bulion. Gotuj krem z pomidorów przez kilkanaście minut na małym ogniu. Dopraw wedle uznania. Następnie zblenduj zupę tak, by powstał właśnie krem. Jeśli uważasz, że potrzebuje jeszcze doprawienia, śmiało możesz to zrobić.

Krem z pomidorów podawaj z listkami świeżej bazylii. Możesz dorzucić także grzanki. Jako dodatki świetnie sprawdzą się też np. natka pietruszki, ser mozzarella lub płatki migdałów. Można też podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.