Krem z pomidorów to świetna alternatywa dla klasycznej zupy pomidorowej. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów, więc jeśli masz możliwość, żeby kupić takie dobrej jakości, nie wahaj się i czym prędzej leć do sklepu lub na targ, aby potem zaszyć się w kuchni i przygotować doskonałe danie. Jak zrobić krem z pomidorów? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Składniki:
Cebulę pokrój w drobną kostkę zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie lub maśle. Dodaj posiekany czosnek i również go podsmaż.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć je do podsmażanych wcześniej cebuli i czosnku. Zamieszaj, przesmaż, aż zaczną puszczać sok. Gdy część płynu odparuje, wlej bulion. Gotuj krem z pomidorów przez kilkanaście minut na małym ogniu. Dopraw wedle uznania. Następnie zblenduj zupę tak, by powstał właśnie krem. Jeśli uważasz, że potrzebuje jeszcze doprawienia, śmiało możesz to zrobić.
Krem z pomidorów podawaj z listkami świeżej bazylii. Możesz dorzucić także grzanki. Jako dodatki świetnie sprawdzą się też np. natka pietruszki, ser mozzarella lub płatki migdałów. Można też podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.