Makaron z cukinią według przepisu Anny Lewandowskiej. Szybki sposób na obiad - wystarczy kilka minut w kuchni

Cukinia to niskokaloryczne warzywo dlatego śmiało możemy je dodawać do wielu posiłków. Co więcej, jej neutralny smak sprawia, że komponuje się świetnie z każdą potrawą. Przykładem jest makaron z cukinią Anny Lewandowskiej. Jak go przygotować? Podajemy przepis.
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Sezon na cukinię nadal trwa, dlatego jeśli chcemy przyrządzić lekki posiłek, który nie będzie obfitował w dużą ilość kalorii, warto przygotować makaron. Wykonamy go szybko, a przepis jest bardzo prosty i pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej.

Makaron z cukinią wg Anny Lewandowskiej, pokochasz ten prosty przepis

Choć makarony zazwyczaj kojarzą się nam z dodatkami sosów, mięs czy w letniej formie także owoców, to tym razem prezentujemy nieco odmienną formę. Cukinia, której użyjemy do naszego dania, jest źródłem wielu witamin i minerałów takich jak A, C oraz K. W jej miąższu znajdziemy także potas, żelazo oraz magnez, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

Aby przygotować makaron z cukinią Anny Lewandowskiej, nie potrzebujemy mięsa. Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy parę składników. Dokładny przepis podajemy poniżej.

Składniki:

  • zielona cukinia,
  • żółta cukinia,
  • czerwona cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • porcja bezglutenowego makaronu - np. w kształcie kokardek,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • przyprawy do smaku sól morska, pieprz czarny, majeranek,
  • tarty parmezan opcjonalnie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przygotować makaron z cukinią Anny Lewandowskiej? Przepis krok po kroku

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Warzywa dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Cukinię kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. 
  4. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy cebulę, do momentu, aż lekko się zeszkli. Dorzucamy cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy.
  5. Gotowe warzywa wrzucamy do makaronu i mieszamy.

Tak przyrządzony makaron z cukinią Anny Lewandowskiej przekładamy na talerz i posypujemy pestkami słonecznika oraz parmezanem.

Więcej o: