Jeżeli nie przepadamy za zbyt intensywnym smakiem kiszonych ogórków, lub mamy ochotę na coś lekko kwaskowego z nutą soli, to ogórki małosolne będą najlepszym rozwiązaniem. Możemy je schrupać jako dodatek do kanapek, lub skomponować z nimi leczo. Tym razem mamy jednak nieco inną propozycję.
Choć znane są właściwości prozdrowotne ogórków kiszonych to jednak w przypadku wersji małosolnej, nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z ich dobroczynnego działania. To właśnie one zawierają acetylocholinę, odpowiadającą za regulację ciśnienia krwi i lepszą perystaltykę jelit. Co więcej, są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, K, A, czy E. Dlatego włączenie ich do menu jest bardzo korzystne dla naszego organizmu.
Przygotowaliśmy przepis na surówkę z ogórków małosolnych do obiadu. Dzięki temu, spożywając codzienne posiłki, przyswoimy wiele cennych witamin.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przyrządzoną surówkę z ogórków małosolnych podajemy do rodzinnego obiadu. Jeżeli chcemy, aby nabrała nieco słodkiego charakteru, możemy dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Smacznego!