Surówka z ogórków małosolnych do obiadu. Przepis na szybki i zdrowy dodatek do mięsa lub ryby

Surówka z ogórków małosolnych do obiadu to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która wzbogaci smak naszego dania. Dzięki niej nasz posiłek będzie rześki, smaczny i soczysty. Przedstawiamy najlepszy przepis, który wykonasz w kilka minut.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jeżeli nie przepadamy za zbyt intensywnym smakiem kiszonych ogórków, lub mamy ochotę na coś lekko kwaskowego z nutą soli, to ogórki małosolne będą najlepszym rozwiązaniem. Możemy je schrupać jako dodatek do kanapek, lub skomponować z nimi leczo. Tym razem mamy jednak nieco inną propozycję.

Surówka z ogórków małosolnych do obiadu. Jak przyrządzić ten zdrowy specjał?

Choć znane są właściwości prozdrowotne ogórków kiszonych to jednak w przypadku wersji małosolnej, nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z ich dobroczynnego działania. To właśnie one zawierają acetylocholinę, odpowiadającą za regulację ciśnienia krwi i lepszą perystaltykę jelit. Co więcej, są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, K, A, czy E. Dlatego włączenie ich do menu jest bardzo korzystne dla naszego organizmu.

Przygotowaliśmy przepis na surówkę z ogórków małosolnych do obiadu. Dzięki temu, spożywając codzienne posiłki, przyswoimy wiele cennych witamin.

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne,
  • marchewka,
  • cebula,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na surówkę z ogórków małosolnych. Sposób przygotowania

  1. Ogórki kroimy w kostkę, lub grube plasterki i wrzucamy do miski.
  2. Obieramy cebulę i drobno siekamy, wrzucamy do ogórków.
  3. Marchewkę obierajmy i myjemy. Ucieramy na dużych oczkach kuchennej tarki. Przekładamy do miski.
  4. Do surówki wlewamy łyżkę oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Tak przyrządzoną surówkę z ogórków małosolnych podajemy do rodzinnego obiadu. Jeżeli chcemy, aby nabrała nieco słodkiego charakteru, możemy dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.