Sałatka idealna do grilla. Lekka i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. Znajdziesz w niej pewien owoc

Sałatka idealna na grilla to taka, która ma w sobie dużo świeżości i lekkości. W końcu na ruszcie jest mnóstwo mięsa dlatego, aby urozmaicić nieco wieczorne menu, warto dodać coś delikatnego. Dlatego dziś przygotowaliśmy wyjątkowy przepis. Znajdziesz w nim kawałki pomarańczy.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Klasyczna kiełbaska z grilla czy popularny karczek są pyszne, ale kiedy stoły uginają się od dużej ilości mięsa, wiele z nas szuka alternatywy. Z pomocą przychodzi wtedy lekka sałatka, którą możemy jeść zarówno solo, jak i w formie lekkiego dodatku. Mamy sprawdzony przepis.

Żeberka na grilla, przepis na pyszny keto obiadŻeberka z grilla - przepis na soczyste mięso w aromatycznej marynacie

Sałatka idealna na grilla. Prosty przepis na delikatną przekąskę

Spotkania przy grillu to od lat bardzo popularna forma spędzania czasu z rodziną lub znajomymi. Chętnie zapraszamy gości i ucztujemy. Zdarza się jednak, że ktoś będzie z sobą osobą towarzyszącą, której nie znamy, warto wtedy przygotować coś w stylu wege, na wypadek gdyby nasz gość nie jadł mięsa. Najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka idealna na grilla.

Składniki:

  • dwie garści świeżego szpinaku,
  • garść rukoli,
  • garść dowolnych orzechów,
  • ser typu feta,
  • pomidory koktajlowe,
  • oliwki,
  • pomarańcza,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • oliwa z oliwek,
  • miód.

Uwaga! Orzechy są jednym z najsilniejszych alergenów, dlatego uprzedźmy naszych nowych gości, że wrzuciliśmy nieco tego składnika do sałatki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka z mortadeli Magdy Gessler (zdjęcie ilustracyjne)Sałatka z mortadeli Magdy Gessler. Wykonasz ją z prostych, domowych składników

Przepis na sałatkę idealną do grilla. Sposób przygotowania

  1. Szpinak i rukolę wrzucamy na durszlak i płuczemy delikatnie pod zimną wodą. Wrzucamy do miski.
  2. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki.
  3. Oliwki wyciągamy z zalewy i dzielimy na połówki, wrzucamy do miski.
  4. Pomidory koktajlowe płuczemy i kroimy, dodajemy do sałatki. 
  5. Pomarańczę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do sałatki.
  6. Orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch sałatki na grilla.
  7. Przygotowujemy sos. Dwie łyżki oliwy, przyprawy oraz miód łączymy ze sobą. Przelewamy do sosjerki.

Wskazówka:

Nie zalewamy sałatki sosem ani nie mieszamy jej przed podaniem, ponieważ liście szpinaku są bardzo delikatne i rozmokną szybko w kontakcie z płynem. Sosjerkę stawiamy na stole tak, aby każdy mógł polać sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu.

Więcej o: