Klasyczna kiełbaska z grilla czy popularny karczek są pyszne, ale kiedy stoły uginają się od dużej ilości mięsa, wiele z nas szuka alternatywy. Z pomocą przychodzi wtedy lekka sałatka, którą możemy jeść zarówno solo, jak i w formie lekkiego dodatku. Mamy sprawdzony przepis.
Spotkania przy grillu to od lat bardzo popularna forma spędzania czasu z rodziną lub znajomymi. Chętnie zapraszamy gości i ucztujemy. Zdarza się jednak, że ktoś będzie z sobą osobą towarzyszącą, której nie znamy, warto wtedy przygotować coś w stylu wege, na wypadek gdyby nasz gość nie jadł mięsa. Najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka idealna na grilla.
Składniki:
Uwaga! Orzechy są jednym z najsilniejszych alergenów, dlatego uprzedźmy naszych nowych gości, że wrzuciliśmy nieco tego składnika do sałatki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wskazówka:
Nie zalewamy sałatki sosem ani nie mieszamy jej przed podaniem, ponieważ liście szpinaku są bardzo delikatne i rozmokną szybko w kontakcie z płynem. Sosjerkę stawiamy na stole tak, aby każdy mógł polać sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu.