Sałatka idealna do grilla. Lekka i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. Znajdziesz w niej pewien owoc

Sałatka idealna na grilla to taka, która ma w sobie dużo świeżości i lekkości. W końcu na ruszcie jest mnóstwo mięsa dlatego, aby urozmaicić nieco wieczorne menu, warto dodać coś delikatnego. Dlatego dziś przygotowaliśmy wyjątkowy przepis. Znajdziesz w nim kawałki pomarańczy.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Klasyczna kiełbaska z grilla czy popularny karczek są pyszne, ale kiedy stoły uginają się od dużej ilości mięsa, wiele z nas szuka alternatywy. Z pomocą przychodzi wtedy lekka sałatka, którą możemy jeść zarówno solo, jak i w formie lekkiego dodatku. Mamy sprawdzony przepis.

Sałatka idealna na grilla. Prosty przepis na delikatną przekąskę

Spotkania przy grillu to od lat bardzo popularna forma spędzania czasu z rodziną lub znajomymi. Chętnie zapraszamy gości i ucztujemy. Zdarza się jednak, że ktoś będzie z sobą osobą towarzyszącą, której nie znamy, warto wtedy przygotować coś w stylu wege, na wypadek gdyby nasz gość nie jadł mięsa. Najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka idealna na grilla.

Składniki:

  • dwie garści świeżego szpinaku,
  • garść rukoli,
  • garść dowolnych orzechów,
  • ser typu feta,
  • pomidory koktajlowe,
  • oliwki,
  • pomarańcza,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • oliwa z oliwek,
  • miód.

Uwaga! Orzechy są jednym z najsilniejszych alergenów, dlatego uprzedźmy naszych nowych gości, że wrzuciliśmy nieco tego składnika do sałatki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na sałatkę idealną do grilla. Sposób przygotowania

  1. Szpinak i rukolę wrzucamy na durszlak i płuczemy delikatnie pod zimną wodą. Wrzucamy do miski.
  2. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki.
  3. Oliwki wyciągamy z zalewy i dzielimy na połówki, wrzucamy do miski.
  4. Pomidory koktajlowe płuczemy i kroimy, dodajemy do sałatki. 
  5. Pomarańczę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do sałatki.
  6. Orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch sałatki na grilla.
  7. Przygotowujemy sos. Dwie łyżki oliwy, przyprawy oraz miód łączymy ze sobą. Przelewamy do sosjerki.

Wskazówka:

Nie zalewamy sałatki sosem ani nie mieszamy jej przed podaniem, ponieważ liście szpinaku są bardzo delikatne i rozmokną szybko w kontakcie z płynem. Sosjerkę stawiamy na stole tak, aby każdy mógł polać sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu.

Więcej o: