Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami na smaczne dania

Przepisy siostry Anastazji to połączenie prostoty i tradycji. W swoich książkach dzieli się sposobami, które zawsze się sprawdzają i zaskakują smakiem. Wśród nich możemy znaleźć również propozycje na wykorzystanie grzybów w kuchni. Zobaczcie, co warto przygotować z leśnych zbiorów.

Grzybobranie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Za szczyt sezonu uznaje się połowę lata i koniec jesieni, w związku z czym już możemy zbierać pierwsze okazy. Sosy, zupy czy jajecznica - grzyby to idealne uzupełnienie wielu domowych dań. Swoimi sposobami na wykorzystanie ich w kuchni podzieliła się siostra Anastazja w książce "Wielka księga specjałów siostry Anastazji".

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Przepis siostry Anastazji na makaron z grzybami

Składniki:

  • 1/2 kg grzybów (borowiki lub podgrzybki - świeże lub mrożone),
  • 1/2 kg makaronu wstążki,
  • 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 8 dag startego parmezanu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
  • sól, pieprz. 

Makaron z grzybami - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia grzybów na plasterki. 
  2. Cebulę kroimy w kostkę. 
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nią cebulę, a po zeszkleniu dodajemy do niej grzyby. Całość dusimy do miękkości. 
  4. Do składników dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy. 
  5. Część grzybów miksujemy i łączymy z wywarem jarzynowym. 
  6. Makaron gotujemy, a następnie dodajemy do niego zmiksowany sos grzybowy, połowę parmezanu i pozostałą połowę grzybów. 
  7. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku. 
  8. Przed podaniem wierzch posypujemy pozostałym serem i pietruszką.  

Gołąbki z ryżem i grzybami według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 3-4 dag suszonych grzybów (można też użyć pieczarek),
  • 40 dag ryżu,
  • 2-3 dag mąki pszennej,
  • 1 główka świeżej kapusty (włoskiej lub białej),
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki oliwy,
  • tłuszcz,
  • sól, pieprz.

Gołąbki z ryżem i grzybami - sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczamy na noc i gotujemy.
  2. Ryż gotujemy na sypko. 
  3. Główkę kapusty sparzamy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pozbywamy się głąba i rozkładamy liście. Odcinamy ich twarde części. 
  4. Cebulę kroimy i smażymy. Mielimy ją w maszynce razem z grzybami, a następnie mieszamy z ryżem. 
  5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  6. Nadzienie układamy na liściach kapusty. Brzegi składamy do środka i zawijamy w rulon. 
  7. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do brytfanki i podlewamy rosołem. Dodajemy tłuszcz, a następnie dusimy pod przykryciem w piekarniku. 
  8. Wywar, który został po grzybach, wykorzystujemy do zrobienia sosu. Dodajemy do niego śmietany oraz mąki. 
  9. Danie podajemy polane topionym masłem i bułką tartą. Sos podajemy osobno. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.