-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami
Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami na smaczne dania
Przepisy siostry Anastazji to połączenie prostoty i tradycji. W swoich książkach dzieli się sposobami, które zawsze się sprawdzają i zaskakują smakiem. Wśród nich możemy znaleźć również propozycje na wykorzystanie grzybów w kuchni. Zobaczcie, co warto przygotować z leśnych zbiorów.
Grzybobranie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Za szczyt sezonu uznaje się połowę lata i koniec jesieni, w związku z czym już możemy zbierać pierwsze okazy. Sosy, zupy czy jajecznica - grzyby to idealne uzupełnienie wielu domowych dań. Swoimi sposobami na wykorzystanie ich w kuchni podzieliła się siostra Anastazja w książce "Wielka księga specjałów siostry Anastazji".
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Przepis siostry Anastazji na makaron z grzybami
Składniki:
- 1/2 kg grzybów (borowiki lub podgrzybki - świeże lub mrożone),
- 1/2 kg makaronu wstążki,
- 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
- 1 mała cebula,
- 8 dag startego parmezanu,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
- sól, pieprz.
Makaron z grzybami - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia grzybów na plasterki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nią cebulę, a po zeszkleniu dodajemy do niej grzyby. Całość dusimy do miękkości.
- Do składników dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy.
- Część grzybów miksujemy i łączymy z wywarem jarzynowym.
- Makaron gotujemy, a następnie dodajemy do niego zmiksowany sos grzybowy, połowę parmezanu i pozostałą połowę grzybów.
- Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem wierzch posypujemy pozostałym serem i pietruszką.
Gołąbki z ryżem i grzybami według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
- 3-4 dag suszonych grzybów (można też użyć pieczarek),
- 40 dag ryżu,
- 2-3 dag mąki pszennej,
- 1 główka świeżej kapusty (włoskiej lub białej),
- 1 duża cebula,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki oliwy,
- tłuszcz,
- sól, pieprz.
Gołąbki z ryżem i grzybami - sposób przygotowania:
- Grzyby namaczamy na noc i gotujemy.
- Ryż gotujemy na sypko.
- Główkę kapusty sparzamy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pozbywamy się głąba i rozkładamy liście. Odcinamy ich twarde części.
- Cebulę kroimy i smażymy. Mielimy ją w maszynce razem z grzybami, a następnie mieszamy z ryżem.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Nadzienie układamy na liściach kapusty. Brzegi składamy do środka i zawijamy w rulon.
- Tak przygotowane gołąbki wkładamy do brytfanki i podlewamy rosołem. Dodajemy tłuszcz, a następnie dusimy pod przykryciem w piekarniku.
- Wywar, który został po grzybach, wykorzystujemy do zrobienia sosu. Dodajemy do niego śmietany oraz mąki.
- Danie podajemy polane topionym masłem i bułką tartą. Sos podajemy osobno.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.