Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przepisów na obiad nie może zabraknąć chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych. Ta prosta receptura to sprawdzony sposób na pyszny obiad, przygotowany w zaledwie kilka minut. Kluczowe dla smacznego efektu końcowego okażą się składniki i odpowiednie smażenie.
Ładnie przyrumienione, chrupiące i aromatyczne placki ziemniaczane to danie, któremu mało kto się oprze. Prostota smaku okazuje się w tym daniu kluczowa. Przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno nikomu sprawić problemu - wystarczy zetrzeć ziemniaki i połączyć z pozostałymi składnikami. Tak przygotowanie ciasto smażymy i podajemy.
Placki ziemniaczane w łatwy sposób mogą się jednak nie udać. Wystarczą nieodpowiednie proporcje lub zły gatunek ziemniaka by masa ziemniaczana po upieczeniu nie smakował zbyt dobrze. Dlatego tak istotny okaże się wybór odpowiednich bulw. O tym, że warto użyć starych ziemniaków, zamiast młodych wie niemal każdy, jednak mało kto skupia się na wyborze odpowiedniego typu. Na placki warto wybrać ziemniaki kategorii B - z takich gatunków jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante. Z kolei typ C to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw. Wszystkie wyżej wymienione są bogate w skrobię, dzięki czemu placki wyjdą chrupiące, złociste i wyjątkowo smaczne.
Z pozoru banalne danie może jednak czasami się nie udać. Nawet najmniejszy błąd lub zmiana proporcji może wpłynąć zarówno na smak jak i konsystencję. Warto zatem odpowiednio się przygotować i przestrzegać kilku wskazówek, które dadzą smaczny efekt.