Cukinia, jest warzywem, z którego możemy przyrządzić wiele pysznych dań. Przykładem są placki, które z powodzeniem mogą zastąpić klasyczną ziemniaczaną wersję. Co więcej, cukinia jest niskokaloryczna, dzięki czemu chętnie sięgają po nią wszyscy dbający o linię. Co jeszcze można z niej przygotować. Prezentujemy prosty przepis.
Zdarza się, że nasze dzieci stronią od warzyw. Jeśli jednak chcemy je przekonać, że nie muszą być nudne i niesmaczne, warto przyrządzić prostą przekąskę. Cukinia w panierce jest dobrym rozwiązaniem, kiedy nasze maluchy lubią chrupnąć coś na ciepło. Dodatkiem, który podkreśli smak dania, będzie domowy sos czosnkowy. Dzięki czemu dzieci chętniej sięgną po to warzywo.
Składniki:
Ważne, aby wybrać młode cukinie, mogą być także małe. To istotne, ponieważ duże, lub przerośnięte warzywa stają się gąbczaste wewnątrz, mają duże pestki i nie są już tak smaczne.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak powstałą przekąskę w postaci cukinii w panierce podajemy na ciepło z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.