Cukinia w panierce. Szybka i ciepła przekąska z sosem czosnkowym. Wykonanie zajmie tylko kilka minut

Sezon na cukinię trwa, dlatego jeśli chcemy przygotować coś na szybko bez konieczności zjadania dużej ilości kalorii, warto przyrządzić tę przekąskę. To cukinia w panierce. Jej wykonanie zajmie dosłownie chwilę i zachwyci także dzieci. Sprawdź nasz przepis.
Zobacz wideo Placki z cukinii

Cukinia, jest warzywem, z którego możemy przyrządzić wiele pysznych dań. Przykładem są placki, które z powodzeniem mogą zastąpić klasyczną ziemniaczaną wersję. Co więcej, cukinia jest niskokaloryczna, dzięki czemu chętnie sięgają po nią wszyscy dbający o linię. Co jeszcze można z niej przygotować. Prezentujemy prosty przepis

Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis przekąskę ze słoika, którą wykonasz w parę minutLeczo z cukinii na zimę prosty przepis, który wykonasz ekspresowo

Cukinia w panierce, przekąska, którą pokochają także dzieci

Zdarza się, że nasze dzieci stronią od warzyw. Jeśli jednak chcemy je przekonać, że nie muszą być nudne i niesmaczne, warto przyrządzić prostą przekąskę. Cukinia w panierce jest dobrym rozwiązaniem, kiedy nasze maluchy lubią chrupnąć coś na ciepło. Dodatkiem, który podkreśli smak dania, będzie domowy sos czosnkowy. Dzięki czemu dzieci chętniej sięgną po to warzywo.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • duży jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz
  • olej słonecznikowy.

Ważne, aby wybrać młode cukinie, mogą być także małe. To istotne, ponieważ duże, lub przerośnięte warzywa stają się gąbczaste wewnątrz, mają duże pestki i nie są już tak smaczne. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Makaron z cukinią wg Anny Lewandowskiej. Sprawdź łatwy i szybki przepis na obiadMakaron z cukinią wg Anny Lewandowskiej. Sprawdź łatwy i szybki przepis

Cukinia w panierce. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Cukinię kroimy w grube plastry, lekko solimy i oprószamy czarnym pieprzem.
  3. Jajka rozbijamy za pomocą trzepaczki, lub widelca.
  4. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.
  5. Cukinię obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. Na patelnię z rozgrzanym olejem układamy plastry cukinii w panierce i smażymy z obydwu stron przez około dwie minuty.
  7. Przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt naturalny przelewamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Tak powstałą przekąskę w postaci cukinii w panierce podajemy na ciepło z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.

Więcej o: