To słodkie danie przypada do gustu wielu osobom. Mało kto po spróbowaniu go po raz pierwszy już nigdy do niego nie wraca. Najczęściej posypane cukrem pudrem, jednak z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakuje wyśmienicie.
Racuchy w każdym domu robione są nieco inaczej. Receptura zmieniana jest z pokolenia na pokolenie, jednak część z was się ze mną zgodzi, że najlepszy przepis to ten od babci. Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła w programie "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza to danie oraz co dodaje, aby było ono smaczne, a ciasto miękkie i elastyczne.
Racuchy siostry Anieli - przepis
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g drożdży,
- szklanka mleka,
- 2 duże jabłka,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju do ciasta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zrobienie rozczynu z drożdży. W misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj do nich cukier oraz wcześniej podgrzane mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby mogło lekko podrosnąć. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, naczynie możesz umieścić do rozgrzanego do 40°C piekarnika i chwilę w nim potrzymać.
- W czasie kiedy drożdże rosną, należy umyć, obrać i pokroić w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w cienkie plastry. Jeśli jednak nie lubisz tak pokrojonych kawałków w daniu, możesz zetrzeć owoce na tarce, na dużych oczkach. Najlepszym wyborem będą miękkie i słodkie jabłka.
- Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj do niej sól oraz cukier waniliowy, a także wbij jajka. Całość wymieszaj.
- Do masy dodaj olej i wcześniej przygotowany rozczyn. Składniki mieszaj przez około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około 40-50 minut, aby mogło urosnąć.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim nabierane łyżką ciasto. Formuj z niego placuszki, które smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał pozostałości z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.