Sos z kurek to w sezonie pozycja absolutnie obowiązkowa, o ile oczywiście lubicie te grzybki. Świetnie komponuje się z wieloma daniami, np. z makaronem, kluskami kładzionymi, indykiem czy kurczakiem. Poza tym, że świetnie smakuje, sos kurkowy ma też kilka innych zalet - jest prosty do zrobienia i robi się go dość szybko. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku na sos z kurek. Przepis ma tylko pięć składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Jeśli zastanawiacie się, jak to zrobić szybko i skutecznie, zajrzyjcie do naszego poradnika.
Solimy i pieprzymy grzyby wedle uznania. Smażymy na średnim ogniu przez około cztery-pięć minut. Cała woda powinna odparować i to jest zasada, o której należy pamiętać, aby sos wyszedł pyszny i o odpowiedniej konsystencji. Wlewamy śmietankę i dodajemy koperek. Podgrzewamy jeszcze przez około dwie minuty. Na koniec można jeszcze doprawić, jeśli uważacie, że jest taka potrzeba.