Sos z kurek - przepis z pięciu składników. Sekret tkwi w przestrzeganiu jednej zasady

So z kurek to jedna z najlepszych, moim zdaniem, rzeczy, które można zrobić z grzybów. Nie potrzeba długiej listy składników, by go przygotować. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie, a mianowicie o odparowaniu nadmiaru płynu, a także o tym, by wybrać dobrą do takiego sosu śmietanę.

Sos z kurek to w sezonie pozycja absolutnie obowiązkowa, o ile oczywiście lubicie te grzybki. Świetnie komponuje się z wieloma daniami, np. z makaronem, kluskami kładzionymi, indykiem czy kurczakiem. Poza tym, że świetnie smakuje, sos kurkowy ma też kilka innych zalet - jest prosty do zrobienia i robi się go dość szybko. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku na sos z kurek. Przepis ma tylko pięć składników.

Sos z kurek - przepis z pięciu produktów

Składniki:

  • 200 g kurek
  • olej do smażenia
  • szalotka
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc. (dobrze sprawdzi się też 36 proc.)
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Jeśli zastanawiacie się, jak to zrobić szybko i skutecznie, zajrzyjcie do naszego poradnika. 

Solimy i pieprzymy grzyby wedle uznania. Smażymy na średnim ogniu przez około cztery-pięć minut. Cała woda powinna odparować i to jest zasada, o której należy pamiętać, aby sos wyszedł pyszny i o odpowiedniej konsystencji. Wlewamy śmietankę i dodajemy koperek. Podgrzewamy jeszcze przez około dwie minuty. Na koniec można jeszcze doprawić, jeśli uważacie, że jest taka potrzeba.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Więcej o:
Copyright © Agora SA