Ciasto ucierane z jabłkami - przepis. Deser będzie wyjątkowy delikatny, jeśli dodasz do niego ten składnik

Ciasto ucierane z jabłkami to wypiek, który przygotujesz w kilka chwil. W puszystym deserze z soczystymi owocami zakochasz się już od pierwszego kęsa, a proszek budyniowy sprawi, że będzie on delikatny.

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z jabłkami to idealna propozycja dla fanów słodyczy. Połączenie lekkiego wypieku i owocowego nadzienia idealnie współgra z lodami śmietankowymi. Deser pasuje zarówno do porannej kawy, jak i wieczornej herbaty. Jest delikatnie słodkie, a dodatek z cynamonu sprawia, że ciasto zyskuje wyrazisty posmak.

Sekretny składnik, jakim jest proszek budyniowy, sprawi, że będzie ono niesamowicie delikatne i puszyste. A dodatkowo - rozpłynie się w ustach podczas jedzenia. Po prostu mniam!

Zobacz wideo Czereśniowy cobbler

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto ucierane z jabłkami. Zanim zaczniesz piec, przygotuj wszystkie produkty

Składniki:

  • kostka margaryny,
  • trzy jabłka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • dwie szklanki mąki,
  • jajko,
  • cztery żółtka,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu do oprószenia jabłek.

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami. Deser będzie puszysty, soczysty i lekki

  1. Miksuj margarynę z cukrem. Kiedy zauważysz, że kryształki przestały "trzeszczeć" pod mikserem, stopniowo zacznij dodawać żółtka oraz jajko.
  2. Przesiej mąkę przez sitko i dodaj proszek do pieczenia oraz opakowanie budyniu.
  3. Składniki utrzyj na jednolitą masę. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je na surową masę i oprósz cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Dzięki tym składnikom smak owoców będzie wyrazisty. 
  5. Ciasto ucierane z jabłkami piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jest gotowe, możesz użyć specjalnego patyczka do pieczenia.
Więcej o: