Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z jabłkami to idealna propozycja dla fanów słodyczy. Połączenie lekkiego wypieku i owocowego nadzienia idealnie współgra z lodami śmietankowymi. Deser pasuje zarówno do porannej kawy, jak i wieczornej herbaty. Jest delikatnie słodkie, a dodatek z cynamonu sprawia, że ciasto zyskuje wyrazisty posmak.
Sekretny składnik, jakim jest proszek budyniowy, sprawi, że będzie ono niesamowicie delikatne i puszyste. A dodatkowo - rozpłynie się w ustach podczas jedzenia. Po prostu mniam!
Zobacz wideo Czereśniowy cobbler
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto ucierane z jabłkami. Zanim zaczniesz piec, przygotuj wszystkie produkty
Składniki:
- kostka margaryny,
- trzy jabłka,
- 2/3 szklanki cukru,
- dwie szklanki mąki,
- jajko,
- cztery żółtka,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta cynamonu do oprószenia jabłek.
Przepis na ciasto ucierane z jabłkami. Deser będzie puszysty, soczysty i lekki
- Miksuj margarynę z cukrem. Kiedy zauważysz, że kryształki przestały "trzeszczeć" pod mikserem, stopniowo zacznij dodawać żółtka oraz jajko.
- Przesiej mąkę przez sitko i dodaj proszek do pieczenia oraz opakowanie budyniu.
- Składniki utrzyj na jednolitą masę. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je na surową masę i oprósz cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Dzięki tym składnikom smak owoców będzie wyrazisty.
- Ciasto ucierane z jabłkami piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jest gotowe, możesz użyć specjalnego patyczka do pieczenia.