Zacierki kraszone. Poznaj proste przepisy, wypróbuj tradycyjne smaki i wróć do czasów dzieciństwa

Zacierki kraszone to tradycyjne kluseczki ze skwarkami wywodzące się z Kujaw i Pomorza. Zacierki wykonuje się z mąki, jajek i wody. Nierzadko podaje się je z mlekiem bądź jako dodatek do warzywnej zupy.

Zupa zacierkowa - dowiedz się, jak wykonać tradycyjną zupę

Zupa zacierkowa to tradycyjna potrawa. Nie ma chyba osoby, która nie znałaby klasycznej zacierkowej. Zacierki, czyli małe kluseczki można podawać z mlekiem lub zupą warzywną. W klasycznym wydaniu zacierki podaje się z rosołem.

Przepis na zupę zacierkową:

Składniki:

  • 1 jajo
  • około 6 łyżek mąki pszennej
  • odrobina soli
  • ciepła woda - do utarcia klusek-zacierek
  • włoszczyzna
  • około 1-2 litrów wody
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
  • mięso na rosół
  • 1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie krok po kroku:

  1. Obieramy włoszczyznę, myjemy dokładnie pod wodą i kroimy.
  2. Gotujemy warzywa razem z mięsem.
  3. Do gotującego się rosołu dodajemy sól.
  4. Dokładamy przyprawy do smaku.
  5. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
  6. Wykonujemy zacierki. Jajko ucieramy z mąką, odrobiną wody i soli (ucieramy ręcznie). Z masy formujemy ręcznie kluski, należy podzielić ciasto na małe cząstki.
  7. Gotujemy je w osolonej wodzie i dodajemy do rosołu. Posypujemy zupę natką pietruszki.

Zupa z fasolki szparagowejZupa z fasolki szparagowej po śląsku, czyli o tym, jak przygotować sznitbony

Zobacz też: Czernina - staropolski smak w Twojej kuchni. Nie każdy odważy się ją spróbować

Zacierki kraszone: przepis z kapustą kiszoną

Przepis na zacierki kraszone z kiszoną kapustą sprawdzi się na jesienny obiad. Danie jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i zdrowe, dzięki zawartości kiszonej kapusty

Zacierka kraszona - przepis tradycyjny na danie z kiszoną kapustą:

Składniki:

  • około 1 litra wody
  • około pół kilograma ziemniaków
  • około pół kilograma kapusty kiszonej - możemy być wersja z marchewką
  • podgardle, słonina, boczek na skwarki - po ok. 100 g
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na kluski - zacierki:

  • odrobina ciepłej wody
  • 1 jajko
  • około 5-6 łyżek mąki
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie obrać, a następnie opłukać. Później pokroić ziemniaki na mniejsze części i ugotować.
  2. Kapustę kiszoną należy lekko odsączyć z soku i pokroić.
  3. Boczek, słoninę i podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  4. Wykonać zacierki (przepis powyżej). Zagotować je w osolonej wodzie. Doprawić pieprzem - gdy wypłyną na wierzch.
  5. Ziemniaki wyłożyć na talerze, dodać kapustę i skwarki. Całość zalać zacierkami.

Żurek w chlebie - smak polskiej tradycjiKuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją

Prawdziwa zupa zacierkowa ze skwarkami - idealna na chłodne dni

Prawdziwa zupa zacierkowa ze skwarkami to potrawa, która jest sycąca i niezwykle pyszna. Wielu z nas pamięta jeszcze smak tradycyjnej zacierkowej z czasów dzieciństwa. Poniżej znajdziecie przepis na to aromatyczne i rozgrzewające danie. Oto i on:

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • przyprawy: pieprz, sól, lubczyk (może być świeży lub suszony), ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie: 1 domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
  • 1 porcja rosołowa mięsa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 gramów tłustego boczku
  • 1-2 cebule
  • odrobina oleju

Składniki na zacierki:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • około litra wody do zagotowania ich
  • ciepła woda (do utarcia klusek)

Wykonanie krok po kroku:

  1. Gotujemy rosół. Przepłukujemy mięso i umieszczamy je w wodzie.
  2. Dalej obieramy warzywa, dokładnie je myjemy.
  3. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Seler przekroić na połówki. Natkę posiekać. Dołożyć do garnka. Zagotować rosół.
  4. Po zagotowaniu dodajemy domową kostkę rosołową oraz przyprawy.
  5. Ze składników na zacierki utrzeć kluski i zagotować je w osolonej wodzie.
  6. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. To samo zrobić z cebulami.
  7. Umieścić na talerzach zacierki i zalać je rosołem. Dołożyć skwarki z cebulą. Można podawać z natką pietruszki.

Zobacz też: Zupa musztardowa - poznajcie banalne przepisy na nietypową zupę prosto z kraju tulipanów i wiatraków

Więcej o: