Zupa zacierkowa - dowiedz się, jak wykonać tradycyjną zupę
Zupa zacierkowa to tradycyjna potrawa. Nie ma chyba osoby, która nie znałaby klasycznej zacierkowej. Zacierki, czyli małe kluseczki można podawać z mlekiem lub zupą warzywną. W klasycznym wydaniu zacierki podaje się z rosołem.
Przepis na zupę zacierkową:
Składniki:
- 1 jajo
- około 6 łyżek mąki pszennej
- odrobina soli
- ciepła woda - do utarcia klusek-zacierek
- włoszczyzna
- około 1-2 litrów wody
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
- mięso na rosół
- 1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie krok po kroku:
- Obieramy włoszczyznę, myjemy dokładnie pod wodą i kroimy.
- Gotujemy warzywa razem z mięsem.
- Do gotującego się rosołu dodajemy sól.
- Dokładamy przyprawy do smaku.
- Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
- Wykonujemy zacierki. Jajko ucieramy z mąką, odrobiną wody i soli (ucieramy ręcznie). Z masy formujemy ręcznie kluski, należy podzielić ciasto na małe cząstki.
- Gotujemy je w osolonej wodzie i dodajemy do rosołu. Posypujemy zupę natką pietruszki.
Zobacz też: Czernina - staropolski smak w Twojej kuchni. Nie każdy odważy się ją spróbować
Zacierki kraszone: przepis z kapustą kiszoną
Przepis na zacierki kraszone z kiszoną kapustą sprawdzi się na jesienny obiad. Danie jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i zdrowe, dzięki zawartości kiszonej kapusty.
Zacierka kraszona - przepis tradycyjny na danie z kiszoną kapustą:
Składniki:
- około 1 litra wody
- około pół kilograma ziemniaków
- około pół kilograma kapusty kiszonej - możemy być wersja z marchewką
- podgardle, słonina, boczek na skwarki - po ok. 100 g
- przyprawy: sól, pieprz
Składniki na kluski - zacierki:
- odrobina ciepłej wody
- 1 jajko
- około 5-6 łyżek mąki
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie obrać, a następnie opłukać. Później pokroić ziemniaki na mniejsze części i ugotować.
- Kapustę kiszoną należy lekko odsączyć z soku i pokroić.
- Boczek, słoninę i podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Wykonać zacierki (przepis powyżej). Zagotować je w osolonej wodzie. Doprawić pieprzem - gdy wypłyną na wierzch.
- Ziemniaki wyłożyć na talerze, dodać kapustę i skwarki. Całość zalać zacierkami.
Prawdziwa zupa zacierkowa ze skwarkami - idealna na chłodne dni
Prawdziwa zupa zacierkowa ze skwarkami to potrawa, która jest sycąca i niezwykle pyszna. Wielu z nas pamięta jeszcze smak tradycyjnej zacierkowej z czasów dzieciństwa. Poniżej znajdziecie przepis na to aromatyczne i rozgrzewające danie. Oto i on:
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- przyprawy: pieprz, sól, lubczyk (może być świeży lub suszony), ziele angielskie, liście laurowe
- 1 litr wody
- opcjonalnie: 1 domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
- 1 porcja rosołowa mięsa
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 gramów tłustego boczku
- 1-2 cebule
- odrobina oleju
Składniki na zacierki:
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
- około litra wody do zagotowania ich
- ciepła woda (do utarcia klusek)
Wykonanie krok po kroku:
- Gotujemy rosół. Przepłukujemy mięso i umieszczamy je w wodzie.
- Dalej obieramy warzywa, dokładnie je myjemy.
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Seler przekroić na połówki. Natkę posiekać. Dołożyć do garnka. Zagotować rosół.
- Po zagotowaniu dodajemy domową kostkę rosołową oraz przyprawy.
- Ze składników na zacierki utrzeć kluski i zagotować je w osolonej wodzie.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. To samo zrobić z cebulami.
- Umieścić na talerzach zacierki i zalać je rosołem. Dołożyć skwarki z cebulą. Można podawać z natką pietruszki.
Zobacz też: Zupa musztardowa - poznajcie banalne przepisy na nietypową zupę prosto z kraju tulipanów i wiatraków