Zimne nóżki z przepisu Ewy Wachowicz. Rarytas rodem z PRL-u

Jednym z popularnych dań na zimno, które było i jest często nadal podawane na wszelkich uroczystościach i imprezach, są zimne nóżki. Ten przysmak rodem z PRL-u można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis Ewy Wachowicz z wykorzystaniem tortownicy nie tylko pysznie smakuje, lecz także sprawia, że podanie galarety jest oryginalne i estetyczne.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych, polskich przepisów nie może zabraknąć zimnych nóżek, które od lat goszczą na stołach podczas wielu okazji, spotkań i imprez. Ten smaczny i oryginalny przepis na zimną przekąskę można przygotować w zupełnie nowej odsłonie. Wykorzystaj metodę Ewy Wachowicz z tortownicą, a efekt zaskoczy wszystkich gości. 

Galareta wieprzowa w tortownicy

Menu rodem z PRL-u to przede wszystkim mortadela w panierce, sałatki, grzybki, kiszone i oczywiście galaretka wieprzowa. Przepis ten przez lata gościł na stołach zarówno w święta, imieniny jak i inne wyjątkowe okazje. Teraz coraz więcej osób wraca do tych smaków. Przepis Ewy Wachowicz oddaje klimat minionych lat, a wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i wykorzystaniu tortownicy. 

Przepis na zimne nóżki opiera się przede wszystkim na mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Nie możemy zapomnieć także o dodatkach takich jak ocet i cytryna - podkreślą ona smak całości i nadadzą charakteru. Przygotowanie w tortownicy pozwoli zminimalizować brudzenie naczyń, ale i da wyjątkowy i estetyczny efekt. Wystarczy pokroić galaretę na mniejsze porcje i podać. 

Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl. Tam również znajdziesz więcej smacznych przepisów prezenterki.

Przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki w tortownicy

Składniki: 

  • 2 golonki
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • jajka przepiórcze,
  • 6 liści laurowych,
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • groszek zielony konserwowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna,
  • ocet,
  • chrzan.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia mięsa, które później przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i zagotowujemy potrawę. 
  2. Pozbywamy się szumowin i gotujemy pod przykryciem przez około cztery godziny na małym ogniu.
  3. Dodajemy obrane warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Gotujemy pod przykryciem przez kolejną godzinę. 
  5. Mięso wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy, kroimy w kostkę. 
  6. Mięso układamy w tortownicy, dodajemy pokrojone warzywa, jajka ugotowane na twardo oraz groszek. 
  7. Całość zalewamy przecedzonym i zimnym wywarem. 
  8. Tortownice wstawiamy na noc do lodówki.
Więcej o: