Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu

Ketchup z buraka może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Jego delikatny smak pasuje do burgerów, frytek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z serem i szynką. A papryka sprawi, że aromat sosu będzie delikatnie pikantny.

Burak to wszechstronne warzywo. Wykorzystujemy je do robienia przetworów, dodajemy do sałatek i przygotowujemy z niego hummus. Możemy nawet upiec ciasto z nim w roli głównej. Delikatny smak sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do różnych potraw, na przykład fast foodów. Dlatego też przygotujcie zeszyty z przepisami i zapiszcie sobie recepturę na ketchup z buraka. Warzywo w tej postaci zaskoczy was pod każdym względem. A jeśli dodacie paprykę, sos zyska lekko pikantny smak i boski aromat.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ketchup z buraka. Dzięki przyprawom będzie aromatyczny

Składniki:

  • kilogram buraków,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • pól szklanki wody,
  • czerwona cebula,
  • trzy łyżki cukru,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • opcjonalnie: dwa goździki dodane podczas gotowania,1-2 ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego

Ketchup z buraka możesz przygotować na dwa sposoby

Pieczenie:

  1. Buraki umyj, obierz i zawiń w folię do pieczenia.
  2. Włóż warzywa do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Następnie ostudź. Buraki wypuszczą w tym czasie soki - nie wylewaj ich.
  3. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj łyżeczkę papryki i wymieszaj.
  4. Na patelnię wyrzuć buraka, a następnie wlej ocet i wodę. 
  5. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
  6. Zblenduj składniki.
  7. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj cukier. 
  8. Ketchup przetrzyj przez sitko i przełóż do słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.

Gotowanie:

  1. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj paprykę.
  2. Obierz i pokrój buraki. Wrzuć je na patelnię.
  3. Wlej ocet i wodę, dodaj przyprawy oraz cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
  5. Zblenduj na gładką masę i dopraw solą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.