-
Haps
-
Jak przygotować
- Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu
Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu
Ketchup z buraka może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Jego delikatny smak pasuje do burgerów, frytek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z serem i szynką. A papryka sprawi, że aromat sosu będzie delikatnie pikantny.
Burak to wszechstronne warzywo. Wykorzystujemy je do robienia przetworów, dodajemy do sałatek i przygotowujemy z niego hummus. Możemy nawet upiec ciasto z nim w roli głównej. Delikatny smak sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do różnych potraw, na przykład fast foodów. Dlatego też przygotujcie zeszyty z przepisami i zapiszcie sobie recepturę na ketchup z buraka. Warzywo w tej postaci zaskoczy was pod każdym względem. A jeśli dodacie paprykę, sos zyska lekko pikantny smak i boski aromat.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Ketchup z buraka. Dzięki przyprawom będzie aromatyczny
Składniki:
- kilogram buraków,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- pól szklanki wody,
- czerwona cebula,
- trzy łyżki cukru,
- pieprz,
- sól,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka ostrej papryki,
- opcjonalnie: dwa goździki dodane podczas gotowania,1-2 ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego
Ketchup z buraka możesz przygotować na dwa sposoby
Pieczenie:
- Buraki umyj, obierz i zawiń w folię do pieczenia.
- Włóż warzywa do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Następnie ostudź. Buraki wypuszczą w tym czasie soki - nie wylewaj ich.
- Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj łyżeczkę papryki i wymieszaj.
- Na patelnię wyrzuć buraka, a następnie wlej ocet i wodę.
- Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
- Zblenduj składniki.
- Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj cukier.
- Ketchup przetrzyj przez sitko i przełóż do słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.
Gotowanie:
- Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj paprykę.
- Obierz i pokrój buraki. Wrzuć je na patelnię.
- Wlej ocet i wodę, dodaj przyprawy oraz cukier.
- Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
- Zblenduj na gładką masę i dopraw solą.