Prosta konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis na pyszny dodatek do ciast i naleśników

Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. To dobry czas, aby zaplanować wsparcie naszego organizmu przed atakiem wirusów i innych drobnoustrojów, które wywołują różne choroby. Aby temu zapobiec, należy wzmocnić swoją odporność. Pomocna będzie konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Podajemy przepis.
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Borówka amerykańska to przepyszny owoc, po który może sięgać niemal każdy. Wszystko to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Dzięki temu mogą je spożywać także osoby z problemami cukrzycowymi. Jednak to nie jedyna zaleta borówki. Ten owoc jest pełen witamin, które wpłyną dobroczynnie na nasz organizm.

Co można zrobić z borówki amerykańskiej?Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Prezentujemy dwa pomysły

Konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis na wzmocnienie odporności

Borówka amerykańska ma niesamowity wpływ na nasze zdrowie. Zapobiega marskości wątroby i poprawia pracę tego organu. Pomaga w walce z chorobą nadciśnienia tętniczego, poprawia wzrok oraz ma działanie antynowotworowe. To jednak nie wszystkie zalety tych owoców. Zawierają one wysoką dawkę witaminy C, która wspomaga leczenie wszelkiego rodzaju przeziębień i infekcji. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, niacyny, kwasu foliowego, czy witamin takich jak A i E. 

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wzmacnia naszą odporność. Dlatego, aby móc w naturalny sposób zapobiegać różnego typu infekcjom warto przygotować konfiturę z borówki amerykańskiej na zimę.

Składniki:

  • kg borówki amerykańskiej,
  • 350 g cukru,
  • 2 łyżeczki pektyn z jabłek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz ns stronie głównej Gazeta.pl.

Cukinia w panierce. Szybka i ciepła przekąska z sosem czosnkowymCukinia w panierce. Szybka i ciepła przekąska z sosem czosnkowym

Przepis na konfiturę z borówki amerykańskiej. Sposób przygotowania

  1. Owoce płuczemy dokładnie pod chłodną, bieżącą wodą. Przesypujemy je do wysokiego garnka.
  2. Do borówek wsypujemy cukier oraz pektyny z jabłek.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Na niewielkim ogniu gotujemy borówki przez około trzy minuty, często mieszając, aby nie przypalić konfitur.
  5. Do umytych i wyparzonych słoików przekładamy gorące konfitury. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

Tak przygotowaną konfiturę z borówki amerykańskiej na zimę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Więcej o: