Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Uprawa dyni jest bardzo popularna, można ją spotkać zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na działkach czy w szklarniach. Na rynku jest dostępnych wiele gatunków tego warzywa. Bez względu na rodzaj, który nam odpowiada, kluczowa jest data siewu oraz pielęgnacja, która pozwoli cieszyć się owocnymi zbiorami.
Uprawa dyni w Polsce z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto jednak odpowiednio się przygotować przed posianiem jej nasion w ogrodzie. Bardzo istotne jest zorganizowanie miejsca, odpowiednie przygotowanie ziemi oraz zapoznanie się z podstawami pielęgnacji tej wyjątkowej rośliny.
Dynia występuje w wielu rodzajach - znajdziemy ogromne egzemplarze, które mogą ważyć nawet kilkaset kilogramów, ale także małe, urocze i ozdobne rodzaje. Do najbardziej popularnych należą:
Bez względu na rodzaj, który wybierzemy, ważny jest odpowiedni termin siewu. Decydując się na hodowlę z nasion w doniczce należy przygotować się już na początku roku - od połowy do końca kwietnia, ponieważ rośliny te mają długi okres wegetacji.
Doniczki wypełniamy odpowiednim podłożem, nasiona lokujemy na głębokości 2,5 cm. Całość podlewamy i umieszczamy w mnożarce, miejsce powinno być dobrze oświetlone (temperatura około 20 st. C). Po wykiełkowaniu doniczki umieszczamy w szklarni lub dobrze nasłonecznionym parapecie - gdy osiągną odpowiedni rozmiar, możemy przesadzić je do gruntu, najlepiej pod koniec maja lub na początku czerwca. Warto podkreślić, że dynie nie przepadają za chłodem.
Po zasadzeniu dyni w odpowiednim miejscu w naszym ogrodzie niezbędna okaże się ich pielęgnacja. Pamiętajmy o dokładnym podlewaniu raz w tygodniu, a gdy lato jest gorące i suche należy zwiększyć częstotliwość do dwóch razy w tygodniu. Warto także co dwa tygodnie przygotować nawóz, który zagwarantuje owocne plony i ładny rozwój rośliny.
Owoce warto pozostawić tak długo jak to możliwe, dzięki temu uzyskamy wyjątkowo aromatyczny smak. Aby sprawdzić, czy dynie można już zbierać, wystarczy w nie stuknąć - głuchy dźwięk oznacza gotowość do zbiorów. Przed przechowywaniem warto przygotować dynie wystawiając je na około 10 dni na pełne słońce - to pozwoli utwardzić skórkę.