Orzechowa kruszonka Ani Starmach. Z tym owocem smakuje najlepiej

Wypieki Ani Starmach zawsze wychodzą wyśmienite, dlaczego więc nie spróbować orzechowej kruszonki, która przykrywa wypieczone i słodkie owoce? Przepis jest prosty, a smak zadowoli nie jedno podniebienie.

Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją oglądać jako jurorkę w kulinarnym programie "MasterChef Junior".

Na swoim blogu kulinarnym dzieli się przepisami i pomysłami na posiłki. Na jej stronie możemy znaleźć przepis na banalnie prosty deser, który składa się z kruszonki, a w niej znajdują się orzechy. Ten deser to nie tylko kruszonka, ponieważ pod wypieczoną warstwą kryją się słodkie, pieczone jabłka. Owoce nie tylko dodają słodkości, a także delikatności.

Do kruszonki orzechowej Ania Starmach wykorzystuje orzechy włoskie, jednak jeśli masz w domu inny rodzaj, to również możesz go wykorzystać. Mieszanki orzechowe także dobrze komponują się w tym wypieku. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Starmach.

Przepis na jabłka pod orzechową kruszonką Ani Starmach

Składniki

  • 8 jabłek,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka należy umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Następnie pozbądź się z nich gniazd nasiennych i podsmaż na podgrzanej łyżce masła.
  2. Do lekko podsmażonych owoców dodaj cynamon, cukier wanilinowy, łyżkę cukru. Wszystko wymieszaj. Kolejnym krokiem jest przełożenie jabłek do żaroodpornego naczynia. Owoce wyłóż równo po całości.
  3. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i zmielonymi orzechami. Tak przygotowaną masą posyp wcześniej wyłożone jabłka.
  4. Całość umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez 20-30 minut. Pamiętaj, że kruszonka ma mieć złoty kolor.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.