Przetwory z derenia jadalnego. Przepis na dereniówkę oraz domową konfiturę na zimę

Choć przygotowywanie wszelkiego rodzaju weków to polska specjalność, nie każdy wie, że istnieje możliwość przyrządzenia przetworów z derenia jadalnego. Co to za roślina i jakie ma właściwości? Do czego możemy jej użyć. Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Choć dereń jadalny nie jest wszystkim znany, to jednak roślina ta ma wiele do zaoferowania. Jej bogate właściwości lecznicze doceniali już nasi dziadkowie. Aby móc skorzystać z dobrodziejstw natury, warto przygotować przetwory z derenia jadalnego. Poniżej prezentujemy dwa przykłady wykorzystania tych owoców. 

Nalewka z aronii (zdjęcie ilustracyjne)Nalewka z aronii przepis z zeszytu babci

Dereniówka, nalewka dziadka, która zwalcza anemię

Choć samo hasło "dereniówka" jest dosyć znanym określeniem, jednej z polskich nalewek, to jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z jej leczniczych właściwości. Wszystko to za sprawą owoców użytych do jej skomponowania. To właśnie dereń jadalny jest źródłem wielu witamin i minerałów, a jego lecznicze działanie doceniane jest po dziś dzień.

Główną zaletą spożywania derenia jadalnego jest wspomaganie walki z niedokrwistością, zwaną potocznie anemią. Co więcej, działa przeciwzapalnie i ściągająco oraz wzmacnia odporność organizmu. Dlatego, aby po chłodnym spacerze rozgrzać się w pyszny i zdrowy sposób warto przygotować dereniówkę. Wystarczy jeden kieliszek nalewki.

Składniki:

  • 2 kg owoców derenia jadalnego,
  • kg cukru,
  • litr spirytusu 96 proc.,
  • litr wódki 40 proc.

Orzechówka (zdjęcie ilustracyjne)Orzechówka - przepis na babciną nalewkę według domowej receptury

Dereniówka. Przepis krok po kroku

  1. Owoce płuczemy i wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem, zakręcamy i dostawiamy na co najmniej sześć tygodni.
  2. W tym czasie warto raz na jakiś czas wstrząsnąć słojem, aby przyspieszyć proces fermentacji. 
  3. Po upływie sześciu tygodni odcedzamy alkohol i przelewamy go do innego naczynia.
  4. Owoce zasypujemy cukrem i ponownie zakręcamy słój. Czekamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy zlewamy pozyskany syrop z owoców derenia i dodajemy go do odlanego uprzednio roztworu z alkoholem. 
  5. Jeśli uznamy, że nasza nalewka jest zbyt ostra, możemy dolać szklankę wody. 
  6. Dereniówkę przelewamy do karafki i przechowujemy w zacienionym miejscu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Prosta konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis pyszne wzmocnienie odpornościKonfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis wzmocnienie odporności

Konfitura z derenia jadalnego, przepis. 

Oprócz klasycznej i tradycyjnej dereniówki możemy także przyrządzić inne przetwory z derenia jadalnego. Przykładem są domowe konfitury. Przepis prezentujemy poniżej.

Składniki:

  • kg owoców derenia jadalnego,
  • 1,5 kg cukru
  • 1/2 litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy oraz pozbawiamy pestek.
  2. W wysokim garnku przygotowujemy syrop. Wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając, aby nie przypalić syropu.
  3. Do gotującej się wody z cukrem wrzucamy derenia jadalnego i zmniejszamy ogień. Gotujemy konfitury, często mieszając, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Do umytych i wyparzonych słoików przelewamy gorące konfitury z derenia i mocno zakręcamy.
  5. Słoki odwracam do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Więcej o: