Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Choć dereń jadalny nie jest wszystkim znany, to jednak roślina ta ma wiele do zaoferowania. Jej bogate właściwości lecznicze doceniali już nasi dziadkowie. Aby móc skorzystać z dobrodziejstw natury, warto przygotować przetwory z derenia jadalnego. Poniżej prezentujemy dwa przykłady wykorzystania tych owoców.
Dereniówka, nalewka dziadka, która zwalcza anemię
Choć samo hasło "dereniówka" jest dosyć znanym określeniem, jednej z polskich nalewek, to jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z jej leczniczych właściwości. Wszystko to za sprawą owoców użytych do jej skomponowania. To właśnie dereń jadalny jest źródłem wielu witamin i minerałów, a jego lecznicze działanie doceniane jest po dziś dzień.
Główną zaletą spożywania derenia jadalnego jest wspomaganie walki z niedokrwistością, zwaną potocznie anemią. Co więcej, działa przeciwzapalnie i ściągająco oraz wzmacnia odporność organizmu. Dlatego, aby po chłodnym spacerze rozgrzać się w pyszny i zdrowy sposób warto przygotować dereniówkę. Wystarczy jeden kieliszek nalewki.
Składniki:
- 2 kg owoców derenia jadalnego,
- kg cukru,
- litr spirytusu 96 proc.,
- litr wódki 40 proc.
Dereniówka. Przepis krok po kroku
- Owoce płuczemy i wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem, zakręcamy i dostawiamy na co najmniej sześć tygodni.
- W tym czasie warto raz na jakiś czas wstrząsnąć słojem, aby przyspieszyć proces fermentacji.
- Po upływie sześciu tygodni odcedzamy alkohol i przelewamy go do innego naczynia.
- Owoce zasypujemy cukrem i ponownie zakręcamy słój. Czekamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy zlewamy pozyskany syrop z owoców derenia i dodajemy go do odlanego uprzednio roztworu z alkoholem.
- Jeśli uznamy, że nasza nalewka jest zbyt ostra, możemy dolać szklankę wody.
- Dereniówkę przelewamy do karafki i przechowujemy w zacienionym miejscu.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Konfitura z derenia jadalnego, przepis.
Oprócz klasycznej i tradycyjnej dereniówki możemy także przyrządzić inne przetwory z derenia jadalnego. Przykładem są domowe konfitury. Przepis prezentujemy poniżej.
Składniki:
- kg owoców derenia jadalnego,
- 1,5 kg cukru
- 1/2 litra wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy oraz pozbawiamy pestek.
- W wysokim garnku przygotowujemy syrop. Wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając, aby nie przypalić syropu.
- Do gotującej się wody z cukrem wrzucamy derenia jadalnego i zmniejszamy ogień. Gotujemy konfitury, często mieszając, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
- Do umytych i wyparzonych słoików przelewamy gorące konfitury z derenia i mocno zakręcamy.
- Słoki odwracam do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.