Zupa z fasolki szparagowej po śląsku, czyli o tym, jak przygotować sznitbony. Banalnie proste przepisy

Zupa z fasolki szparagowej po śląsku to jedna z bardziej klasycznych potraw, jakie pojawiają się na stołach Ślązaków. Sprawdź, jak wykonać tradycyjną zupę fasolową. Przedstawiamy banalnie proste przepisy.

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej, czyli klasyka na śląskim stole

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej to danie, które zna praktycznie każdy. Głównymi składnikami zupy są fasola, ziemniaki, mięso. Całość zaprawiana jest śmietaną. Poniżej przepis na klasyczną zupę z dodatkiem ziemniaków:

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami - przepis krok po kroku

 Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • pół kilograma fasolki szparagowej
  • włoszczyzna
  • lubczyk
  • 6-8 ziemniaków
  • około 2,5 - 3 litrów wody
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • pęczek kopru
  • szklanka kwaśnej śmietany

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mięso umyć i zalać zimną wodą.
  2. Następnie przejść do zagotowania mięsa.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Następnie umieścić je w garnku.
  5. Doprawić przyprawami.
  6. Włoszczyznę dokładnie umyć. Pokroić i dołożyć do garnka.
  7. Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Pokroić i dorzucić do zupy. Doprawić do smaku. Całość gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.
  8. Wyrównać temperaturę śmietany zupą i następnie dołożyć. Wymieszać.
  9. Koperek umyć i posiekać. Dodać do garnka.

Zupa z fasolki szparagowej żółtej - przepis na sznitbony

Zupa z fasolki szparagowej żółtej jest pysznym i pożywnym daniem. Fasolka szparagowa to warzywo, które nie należy do trudnych, jeżeli chodzi o uprawę, a ponadto jest zdrowe i sycące. Używana przez Ślązaków nazwa sznitbony wzięła się od niemieckiego słowa schnittbohne, co oznacza po prostu fasolkę szparagową. Poniżej przepis krok po kroku:

Zupa z fasolką szparagową - przepis:

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
  • porcja rosołowa mięsa
  • 450 gramów fasolki szparagowej
  • gałązka rozmarynu
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe (wedle uznania)
  • około 2 litrów wody
  • 1 szklanka śmietany

Wykonanie:

  1.  Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą.
  2. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do gotowania. Cebulę obrać i przypalić nad ogniem. Dołożyć do zupy.
  3. W międzyczasie umyć fasolkę i poobcinać końcówki. Włożyć do zupy. Przyprawić do smaku i dodać kostkę i rozmaryn.
  4. Wyrównać temperaturę śmietany gotującą się zupą, w przeciwnym razie może się zważyć. Dolać do garnka.
  5. Chwilę pogotować.
  6. Zupa jest gotowa kiedy warzywa będą miękkie.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Zupa z fasolki szparagowej słodko-kwaśna z zasmażką

Zupa z fasolki szparagowej słodko-kwaśna z dodatkiem wędzonego boczku jest bardzo aromatyczna. Mimo swojej lekkości jest ona bardzo pożywna. Poniżej sposób przyrządzenia w kilku prostych punktach.

Zupa z fasolką szparagową - receptura z dodatkiem boczku

Składniki:

  • około 2 litrów wywaru mięsnego - np. z kości wieprzowych
  • 400 gramów fasolki szparagowej
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • około 100-150 gramów wędzonego boczku
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie krok po kroku:

  1. Zagotować wywar mięsny.
  2. Włoszczyznę obrać i dokładnie umyć. Pokroić w drobną kostkę.
  3. Fasolkę szparagową umyć. Obciąć końcówki fasolki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Fasolkę umieścić w garnku z wywarem.
  5. Po kilku minutach wrzucić włoszczyznę.
  6. Doprawić przyprawami.
  7. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  8. Wykonać zasmażkę. Smalec umieścić na patelni. Boczek smażyć na smalcu (aż się wytopi)
  9. Później dołożyć mąkę. Energicznie wymieszać. Uwaga, aby mąką się nie spaliła!
  10. Następnie wyrównujemy temperaturę odrobiną wywaru. Mieszamy i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy całość.

Zupę z fasolki szparagowej możemy przygotować na wiele sposobów. To znakomita propozycja na rodzinny obiad. Taką zupę możemy przygotowywać przez cały rok, wystarczy, że użyjemy mrożonej fasolki szparagowej.

Zobacz też: Kuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją [zupa kwas, czernina, żur, zupa nic]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.