Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej, czyli klasyka na śląskim stole
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej to danie, które zna praktycznie każdy. Głównymi składnikami zupy są fasola, ziemniaki, mięso. Całość zaprawiana jest śmietaną. Poniżej przepis na klasyczną zupę z dodatkiem ziemniaków:
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 skrzydełka z kurczaka
- pół kilograma fasolki szparagowej
- włoszczyzna
- lubczyk
- 6-8 ziemniaków
- około 2,5 - 3 litrów wody
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- pęczek kopru
- szklanka kwaśnej śmietany
Wykonanie krok po kroku:
- Mięso umyć i zalać zimną wodą.
- Następnie przejść do zagotowania mięsa.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Następnie umieścić je w garnku.
- Doprawić przyprawami.
- Włoszczyznę dokładnie umyć. Pokroić i dołożyć do garnka.
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Pokroić i dorzucić do zupy. Doprawić do smaku. Całość gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Wyrównać temperaturę śmietany zupą i następnie dołożyć. Wymieszać.
- Koperek umyć i posiekać. Dodać do garnka.
Zupa z fasolki szparagowej żółtej - przepis na sznitbony
Zupa z fasolki szparagowej żółtej jest pysznym i pożywnym daniem. Fasolka szparagowa to warzywo, które nie należy do trudnych, jeżeli chodzi o uprawę, a ponadto jest zdrowe i sycące. Używana przez Ślązaków nazwa sznitbony wzięła się od niemieckiego słowa schnittbohne, co oznacza po prostu fasolkę szparagową. Poniżej przepis krok po kroku:
Zupa z fasolką szparagową - przepis:
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
- porcja rosołowa mięsa
- 450 gramów fasolki szparagowej
- gałązka rozmarynu
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe (wedle uznania)
- około 2 litrów wody
- 1 szklanka śmietany
Wykonanie:
- Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą.
- Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do gotowania. Cebulę obrać i przypalić nad ogniem. Dołożyć do zupy.
- W międzyczasie umyć fasolkę i poobcinać końcówki. Włożyć do zupy. Przyprawić do smaku i dodać kostkę i rozmaryn.
- Wyrównać temperaturę śmietany gotującą się zupą, w przeciwnym razie może się zważyć. Dolać do garnka.
- Chwilę pogotować.
- Zupa jest gotowa kiedy warzywa będą miękkie.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Zupa z fasolki szparagowej słodko-kwaśna z zasmażką
Zupa z fasolki szparagowej słodko-kwaśna z dodatkiem wędzonego boczku jest bardzo aromatyczna. Mimo swojej lekkości jest ona bardzo pożywna. Poniżej sposób przyrządzenia w kilku prostych punktach.
Zupa z fasolką szparagową - receptura z dodatkiem boczku
Składniki:
- około 2 litrów wywaru mięsnego - np. z kości wieprzowych
- 400 gramów fasolki szparagowej
- 1 pęczek włoszczyzny
- około 100-150 gramów wędzonego boczku
- 1-2 łyżki smalcu
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie krok po kroku:
- Zagotować wywar mięsny.
- Włoszczyznę obrać i dokładnie umyć. Pokroić w drobną kostkę.
- Fasolkę szparagową umyć. Obciąć końcówki fasolki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Fasolkę umieścić w garnku z wywarem.
- Po kilku minutach wrzucić włoszczyznę.
- Doprawić przyprawami.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Wykonać zasmażkę. Smalec umieścić na patelni. Boczek smażyć na smalcu (aż się wytopi)
- Później dołożyć mąkę. Energicznie wymieszać. Uwaga, aby mąką się nie spaliła!
- Następnie wyrównujemy temperaturę odrobiną wywaru. Mieszamy i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy całość.
Zupę z fasolki szparagowej możemy przygotować na wiele sposobów. To znakomita propozycja na rodzinny obiad. Taką zupę możemy przygotowywać przez cały rok, wystarczy, że użyjemy mrożonej fasolki szparagowej.
Zobacz też: Kuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją [zupa kwas, czernina, żur, zupa nic]