Babciny przepis na gruszki w occie. Smak lata zamknięty w słoiku

Marynowane w occie gruszki to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków w słoiku, aby jesienią i zimą móc do nich wrócić. Tak przygotowane gruszki są dobrym dodatkiem do dań i wypieków. Przepis jest prosty, dlatego warto go wypróbować.

Przetwory to najbardziej popularny sposób na zatrzymanie letnich smaków. Dzięki temu można w szybki sposób powrócić do słonecznych dni, w których cieszyliśmy się świeżymi dorodnymi owocami. Najczęściej robimy to poprzez gotowanie kompotów, robienie dżemów, suszenie niektórych okazów. Wszystko to na pewno smakuje wyśmienicie, dlatego warto też spróbować innych technik, które pozwolą wydobyć z owoców to, co w nich najlepsze.

Gruszki w zalewie octowej to prosty i bardzo aromatyczny przepis, który może niebywale zaskoczyć smakiem. Tak przygotowane gruszki można zjeść bez żadnych dodatków lub dodać do sałatek, mięs i ciast. Zawarte w nich eteryczne przyprawy nadadzą im wyjątkowego smaku i zapachu.

Przepis na gruszki w zalewie

Składniki

  • 2 kg gruszek,
  • 300 g cukru,
  • 1 l octu,
  • 1 cytryna,
  • 15 goździków,
  • świeży imbir,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Cytrynę również myjemy i kroimy w plastry.
  2. Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, a następnie wsypujemy cukier i cynamon. Do całości dodajemy także goździki, pokrojony w plastry imbir i kawałki cytryny. Gotujemy, aż do wrzenia.
  3. Gdy woda zacznie bulgotać, wrzucamy do niej uprzednio pokrojone kawałki gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
  4. Z zalewy wyjmujemy owoce i umieszczamy we wcześniej umytych i wyparzonych słoikach.
  5. Zalewę należy jeszcze gotować przez około 10-15 minut, a następnie wlewamy ją do gruszek.
  6. Owoce mają być całkowicie zanurzone w płynie. Ostatnim krokiem jest szczelne zamknięcie słoików i podpisanie ich. Tak przygotowane przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu. Aby gruszki były najlepsze, należy poczekać z ich otwarciem minimum miesiąc.
Więcej o:
Copyright © Agora SA