Gruszki to owoce, które są bogate w witaminy - głównie z grupy B, a także witaminy C, K, A. Zawierają również duże ilości błonnika oraz soli mineralnych - potasu, fosforu, miedzi, boru, żelaza czy wapnia. Co ciekawe, gruszki są też bogatsze w błonnik i białko niż uwielbiane przez wiele osób jabłko. Dlatego tym bardziej warto przygotować przetwory z gruszek na zimę.
Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak
Przetwory z gruszek na zimę siostry Anastazji. Przepis na gruszki w occie
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- sok z cytryny,
- 0,5 l wody,
- 30 dag cukru,
- goździki,
- laska cynamonu,
- 0,5 l octu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
- Następnie wrzucać do zakwaszonej wody.
- Ugotować zalewę bez octu.
- Gruszki opłukać, wrzucić do gotującej się zalewy i gotować przez kilka minut.
- Owoce ułożyć w słoikach, a zalewę zagotować jeszcze raz z dodatkiem octu.
- Gotową zalewą zalać gruszki w słoikach.
- Mocno zakręcić i zapasteryzować.
Chutney z gruszek i cebuli - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki na trzy słoiki:
- 1,5 kg gruszek,
- 1,5 kg cebuli,
- 300 g cukru,
- woda,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 6 goździków.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania:
- Cebulę i gruszki pokroić w drobną kostkę.
- Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, ocet, cynamon i zalać połową szklanki wody. Dodać goździki.
- Wszystko zamieszać i dusić przez około pół godziny pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
- Następnie zdjąć przykrywkę i odparować ewentualny nadmiar wody oraz wyjąć goździki.
- Gorący chutney przełożyć do słoików i ustawić je do góry dnem, by się zassały. Smacznego!
Gruszki w syropie - przepis. Ten smak zaskoczy każdego
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 1 litr wody,
- 0,5 kg cukru,
- sok z cytryny,
- kilka goździków,
- kawałki cynamonu,
- pół opakowania cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć, obrać, a następnie usunąć gniazda nasiennie i pokroić owoce w ósemki.
- Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i goździki.
- Syrop zagotować, a potem włożyć do niego gruszki i gotować przez 10-12 minut.
- Gruszki włożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącym syropem.
- Postawić słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.