Przetwory z gruszek - przepisy. Wśród nich receptura siostry Anastazji. Musisz ich spróbować

Przetwory z gruszek smakują obłędnie i powinny wylądować w każdej spiżarni. Sposobów na ich przygotowanie jest ogrom. Szczególnie warto wypróbować receptury siostry Anastazji. Oto przepisy na najsmaczniejsze przetwory z gruszek na zimę.

Gruszki to owoce, które są bogate w witaminy - głównie z grupy B, a także witaminy C, K, A. Zawierają również duże ilości błonnika oraz soli mineralnych - potasu, fosforu, miedzi, boru, żelaza czy wapnia. Co ciekawe, gruszki są też bogatsze w błonnik i białko niż uwielbiane przez wiele osób jabłko. Dlatego tym bardziej warto przygotować przetwory z gruszek na zimę.

Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Przetwory z gruszek na zimę siostry Anastazji. Przepis na gruszki w occie

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • sok z cytryny,
  • 0,5 l wody,
  • 30 dag cukru,
  • goździki,
  • laska cynamonu,
  • 0,5 l octu.

Sposób przygotowania:

  • Gruszki obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
  • Następnie wrzucać do zakwaszonej wody.
  • Ugotować zalewę bez octu.
  • Gruszki opłukać, wrzucić do gotującej się zalewy i gotować przez kilka minut.
  • Owoce ułożyć w słoikach, a zalewę zagotować jeszcze raz z dodatkiem octu.
  • Gotową zalewą zalać gruszki w słoikach.
  • Mocno zakręcić i zapasteryzować.

Chutney z gruszek i cebuli - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki na trzy słoiki:

  • 1,5 kg gruszek,
  • 1,5 kg cebuli,
  • 300 g cukru,
  • woda,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 6 goździków.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i gruszki pokroić w drobną kostkę.
  2. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, ocet, cynamon i zalać połową szklanki wody. Dodać goździki.
  3. Wszystko zamieszać i dusić przez około pół godziny pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
  4. Następnie zdjąć przykrywkę i odparować ewentualny nadmiar wody oraz wyjąć goździki.
  5. Gorący chutney przełożyć do słoików i ustawić je do góry dnem, by się zassały. Smacznego!

Gruszki w syropie - przepis. Ten smak zaskoczy każdego

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z cytryny,
  • kilka goździków,
  • kawałki cynamonu,
  • pół opakowania cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, a następnie usunąć gniazda nasiennie i pokroić owoce w ósemki.
  2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i goździki.
  3. Syrop zagotować, a potem włożyć do niego gruszki i gotować przez 10-12 minut.
  4. Gruszki włożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącym syropem.
  5. Postawić słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.