Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatek

Przygotowując obiad, często chcemy dodać mu nieco sosu, aby ziemniaki, czy danie z makaronem nie było zbyt suche. Najlepszym i bardzo prostym rozwiązaniem jest pozyskanie informacji jak zrobić sos śmietanowy. Możemy wykorzystać go do wielu potraw.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Sos to często nieodłączny element udanego dania. Jednak aby był smaczny i kremowy warto wiedzieć, jak go przyrządzić. Uniwersalnym i wyjątkowo smacznym rozwiązaniem jest sos śmietanowy. Podkreśli smak wielu potraw, a jego kremowa konsystencja doda smaku i delikatności.

Jak zagęścić sos? Te proste triki pomogą uzyskać aksamitną konsystencjęJak zagęścić sos? Proste triki na uzyskanie aksamitnego wykończenia

Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty przepis krok po kroku

Sos śmietanowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Możemy go wykorzystać do mięs, makaronów oraz ryb. Idealnie sprawdzi się do potraw z kurkami, dodając aksamitnego i kremowego smaku. Przepis jest prosty, a jego treść podajemy poniżej.

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Do wywaru, w którym dusi się mięso, ryba, czy warzywa będziemy dolewać sos. Jednak zanim to zrobimy, należy przelać do miseczki śmietanę, doprawić i wlać pięć łyżek gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do duszącego się mięsa. Gotujemy sos razem z resztą dania. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Dodajemy do sosu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Danie z sosem grzybowym (zdjęcie ilustracyjne)Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Gęsty i smakuje wybornie

Sos śmietanowy z chrzanem lub musztardą

Jeśli lubimy nieco bardziej wyraziste smaki, możemy do sosu śmietanowego dodać kilka przypraw. Przygotowując makaron z kurczakiem, idealnie sprawdzi się sos śmietanowy z dodatkiem chrzanu. W tym celu wystarczy, że do sosu wrzucimy łyżeczkę ulubionego chrzanu, dokładnie wymieszamy i pogotujemy przez dwie minuty.

Tak samo wygląda tworzenie połączenia sosu śmietanowego z musztardą. Wybieramy gatunek, który najbardziej nam odpowiada i dodajemy do sosu. Smak musztardy podkreśli także odrobina miodu. Dlatego jeśli słodko pikantne połączenia są nam bliskie, to warto je wypróbować w naszej kuchni.

Pamiętajmy także, że każdego rodzaju sos możemy potraktować jako chłodny dip do różnych przekąsek. Ważne jednak aby nigdy nie dodawać do nich mąki w celu zagęszczenia. Tego rodzaju sosy muszą podlegać obróbce termicznej. 

Więcej o: