Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatek

Przygotowując obiad, często chcemy dodać mu nieco sosu, aby ziemniaki, czy danie z makaronem nie było zbyt suche. Najlepszym i bardzo prostym rozwiązaniem jest pozyskanie informacji jak zrobić sos śmietanowy. Możemy wykorzystać go do wielu potraw.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Sos to często nieodłączny element udanego dania. Jednak aby był smaczny i kremowy warto wiedzieć, jak go przyrządzić. Uniwersalnym i wyjątkowo smacznym rozwiązaniem jest sos śmietanowy. Podkreśli smak wielu potraw, a jego kremowa konsystencja doda smaku i delikatności.

Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty przepis krok po kroku

Sos śmietanowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Możemy go wykorzystać do mięs, makaronów oraz ryb. Idealnie sprawdzi się do potraw z kurkami, dodając aksamitnego i kremowego smaku. Przepis jest prosty, a jego treść podajemy poniżej.

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Do wywaru, w którym dusi się mięso, ryba, czy warzywa będziemy dolewać sos. Jednak zanim to zrobimy, należy przelać do miseczki śmietanę, doprawić i wlać pięć łyżek gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do duszącego się mięsa. Gotujemy sos razem z resztą dania. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Dodajemy do sosu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sos śmietanowy z chrzanem lub musztardą

Jeśli lubimy nieco bardziej wyraziste smaki, możemy do sosu śmietanowego dodać kilka przypraw. Przygotowując makaron z kurczakiem, idealnie sprawdzi się sos śmietanowy z dodatkiem chrzanu. W tym celu wystarczy, że do sosu wrzucimy łyżeczkę ulubionego chrzanu, dokładnie wymieszamy i pogotujemy przez dwie minuty.

Tak samo wygląda tworzenie połączenia sosu śmietanowego z musztardą. Wybieramy gatunek, który najbardziej nam odpowiada i dodajemy do sosu. Smak musztardy podkreśli także odrobina miodu. Dlatego jeśli słodko pikantne połączenia są nam bliskie, to warto je wypróbować w naszej kuchni.

Pamiętajmy także, że każdego rodzaju sos możemy potraktować jako chłodny dip do różnych przekąsek. Ważne jednak aby nigdy nie dodawać do nich mąki w celu zagęszczenia. Tego rodzaju sosy muszą podlegać obróbce termicznej. 

Więcej o: