Sos to często nieodłączny element udanego dania. Jednak aby był smaczny i kremowy warto wiedzieć, jak go przyrządzić. Uniwersalnym i wyjątkowo smacznym rozwiązaniem jest sos śmietanowy. Podkreśli smak wielu potraw, a jego kremowa konsystencja doda smaku i delikatności.
Sos śmietanowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Możemy go wykorzystać do mięs, makaronów oraz ryb. Idealnie sprawdzi się do potraw z kurkami, dodając aksamitnego i kremowego smaku. Przepis jest prosty, a jego treść podajemy poniżej.
Składniki:
Do wywaru, w którym dusi się mięso, ryba, czy warzywa będziemy dolewać sos. Jednak zanim to zrobimy, należy przelać do miseczki śmietanę, doprawić i wlać pięć łyżek gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do duszącego się mięsa. Gotujemy sos razem z resztą dania. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Dodajemy do sosu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli lubimy nieco bardziej wyraziste smaki, możemy do sosu śmietanowego dodać kilka przypraw. Przygotowując makaron z kurczakiem, idealnie sprawdzi się sos śmietanowy z dodatkiem chrzanu. W tym celu wystarczy, że do sosu wrzucimy łyżeczkę ulubionego chrzanu, dokładnie wymieszamy i pogotujemy przez dwie minuty.
Tak samo wygląda tworzenie połączenia sosu śmietanowego z musztardą. Wybieramy gatunek, który najbardziej nam odpowiada i dodajemy do sosu. Smak musztardy podkreśli także odrobina miodu. Dlatego jeśli słodko pikantne połączenia są nam bliskie, to warto je wypróbować w naszej kuchni.
Pamiętajmy także, że każdego rodzaju sos możemy potraktować jako chłodny dip do różnych przekąsek. Ważne jednak aby nigdy nie dodawać do nich mąki w celu zagęszczenia. Tego rodzaju sosy muszą podlegać obróbce termicznej.