Jak zrobić nuggetsy? Będą lepsze niż w fast foodach. Kluczem jest odpowiednie mięso i panierka

Jak zrobić nuggetsy, by smakowały najlepiej na świecie? Mięso z udźca kurczaka i lekko pikantna panierka to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis sprawi, że szybko przygotujecie przekąskę, która będzie o wiele lepsza niz ta z barów szybkiej obsługi.

Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o nuggetsach. To jedna z ulubionych przekąsek wielu ludzi. Pasują do niej frytki i różne sosy, na przykład ketchup, słodko-kwaśny, śmietanowy lub czosnkowy. Jak zrobić nuggetsy, by były o wiele lepsze niż te z McDonalda? Wystarczy, że zamiast piersi z kurczaka użyjesz mięsa z udźca i dodasz odrobinę ostrej papryki do roztrzepanego jajka. Panierka jest naprawdę obłędna i bardzo chrupiąca. 

Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatekJak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatek

Jak zrobić nuggetsy? Zacznij od przygotowania składników

Składniki:

  • cztery udźce z kurczaka (po oczyszczeniu będzie około 500 g),
  • dwa średnie jajka,
  • dwie łyżki mąki,
  • sześć łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia.

Jak zrobić nuggetsy? Kluczem do sukcesu jest lekko pikantna panierka

  1. Mięso odetnij od kości, oczyść z tłuszczu i zdejmij skórę. Pokrój na kawałki. Najlepiej, jeśli będą miały taką samą wielkość i ten sam kształt.
  2. Zmieszaj jajko z solą i papryką ostrą.
  3. Kurczaka najpierw włóż do miseczki z mąką, potem zanurz go w masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane nuggetsy smaż na dobrze rozgrzanej patelni po trzy minuty z każdej strony. Staraj się nie nakłuwać ich widelcem. Do przerzucania użyj szczypiec lub specjalnej łopatki.
  5. Gotowy przysmak połóż najpierw na ręczniku papierowym - dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Danie podawaj z frytkami, smażonymi ziemniaczkami lub sałatką. Świetnie komponuje się z sosem śmietanowym i ketchupem.

Ocet jabłkowy (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? To prostsze niż myślisz

Więcej o: