Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o nuggetsach. To jedna z ulubionych przekąsek wielu ludzi. Pasują do niej frytki i różne sosy, na przykład ketchup, słodko-kwaśny, śmietanowy lub czosnkowy. Jak zrobić nuggetsy, by były o wiele lepsze niż te z McDonalda? Wystarczy, że zamiast piersi z kurczaka użyjesz mięsa z udźca i dodasz odrobinę ostrej papryki do roztrzepanego jajka. Panierka jest naprawdę obłędna i bardzo chrupiąca.
Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Jak zrobić nuggetsy? Zacznij od przygotowania składników
Składniki:
- cztery udźce z kurczaka (po oczyszczeniu będzie około 500 g),
- dwa średnie jajka,
- dwie łyżki mąki,
- sześć łyżek bułki tartej,
- łyżeczka ostrej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- oliwa lub olej roślinny do smażenia.
Jak zrobić nuggetsy? Kluczem do sukcesu jest lekko pikantna panierka
- Mięso odetnij od kości, oczyść z tłuszczu i zdejmij skórę. Pokrój na kawałki. Najlepiej, jeśli będą miały taką samą wielkość i ten sam kształt.
- Zmieszaj jajko z solą i papryką ostrą.
- Kurczaka najpierw włóż do miseczki z mąką, potem zanurz go w masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej.
- Tak przygotowane nuggetsy smaż na dobrze rozgrzanej patelni po trzy minuty z każdej strony. Staraj się nie nakłuwać ich widelcem. Do przerzucania użyj szczypiec lub specjalnej łopatki.
- Gotowy przysmak połóż najpierw na ręczniku papierowym - dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Danie podawaj z frytkami, smażonymi ziemniaczkami lub sałatką. Świetnie komponuje się z sosem śmietanowym i ketchupem.