Naleśniki bez smażenia. Do ich przygotowania nie potrzebujesz patelni

Naleśniki kojarzą się wszystkim ze smażeniem i długim staniem przy patelni. Można je jednak zrobić inaczej, zamieniając patelnię na inne urządzenie, które można znaleźć w prawie każdym domu. Przepis jest prosty i mogą go zrobić nawet najmłodsi fani naleśników.

Naleśniki to proste i łatwe danie, po które nie tylko sięgają najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smarujemy domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każdy wychodzi.

Przygotowanie naleśników jest proste, a składniki, które są do niego potrzebne mamy zazwyczaj już w domu. Ciasto, które przygotowujemy najczęściej, przekładamy na rozgrzaną patelnię i tam smażymy placki. Jednak jak się okazuje, patelnia nie jest jedynym sposobem na przygotowanie tej potrawy. Do tego można wykorzystać stojące w niejednej kuchni urządzenie, a jest nim mikrofalówka. Smak takich naleśników jest nieco inny, ale równie smaczny. Plusem tej techniki jest na pewno to, że nie wykorzystujemy tłuszczu, którym pokrylibyśmy patelnię.

Przepis na naleśniki z mikrofali

Składniki na 4 placki

  • 50 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 30 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • woda gazowana, aby masa była pulchniejsza.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko z sobą mieszamy.
  2. Dodajemy mleko, jajko i trochę wody jeśli masa jest za gęsta. Dokładnie mieszamy na gładką masę, sprawdzając, czy nie powstały grudki z mąki. Konsystencja masy nie powinna być za gęsta.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie płaskiego talerza, na który rozlewamy równomiernie masę. Ilość ciasta powinna być taka sama, jakbyśmy robili naleśniki na patelni.
  4. Naczynie z masą wstawiamy do mikrofalówki i nastawiamy na 2-3 minuty. Co jakiś czas sprawdzajmy, jak wygląda poziom wypieczenia.
  5. Po wypieczeniu naleśnika powinniśmy go od razu przełożyć na inny talerz, aby nie przywarł do naczynia, na którym był robiony.
  6. Czynność powtarzajmy do wyczerpania masy. Podawajmy z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.