Naleśniki to proste i łatwe danie, po które nie tylko sięgają najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smarujemy domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każdy wychodzi.
Przygotowanie naleśników jest proste, a składniki, które są do niego potrzebne mamy zazwyczaj już w domu. Ciasto, które przygotowujemy najczęściej, przekładamy na rozgrzaną patelnię i tam smażymy placki. Jednak jak się okazuje, patelnia nie jest jedynym sposobem na przygotowanie tej potrawy. Do tego można wykorzystać stojące w niejednej kuchni urządzenie, a jest nim mikrofalówka. Smak takich naleśników jest nieco inny, ale równie smaczny. Plusem tej techniki jest na pewno to, że nie wykorzystujemy tłuszczu, którym pokrylibyśmy patelnię.
Składniki na 4 placki
Sposób przygotowania