Jak zrobić frytki z piekarnika? Będą równie smaczne i chrupiące, ale o wiele zdrowsze niż te z oleju

Jak zrobić frytki z piekarnika? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy mają wyrzuty sumienia ze względu na jedzenie tej przesyconej tłuszczem przekąski. Okazuje się, że frytki można przygotować w wersji o wiele zdrowszej. Wystarczy użyć piekarnika.

Domowe frytki są świetną alternatywą dla tłustej przekąski, którą możemy kupić w restauracjach typu fast food. Będą nieco zdrowsze, ale nie powinniśmy spożywać ich w ogromnych ilościach. Jeśli jednak pokusimy się o taką przekąskę raz na jakiś czas, nie zaszkodzą naszemu zdrowiu i nie wpłyną znacząco na wagę.

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Jak zrobić frytki z piekarnika? Zastosuj się do tych wskazówek

W przyrządzaniu domowych frytek szczególnie ważny jest gatunek warzyw. Powinniśmy wybierać takie ziemniaki, które zawierają sporą ilość skrobi. Aby były chrupkie, powinniśmy je też wcześniej podgotować przez parę minut w wodzie z cukrem. Tak przygotowywane są frytki belgijskie, które w ciągu ostatnich kilku lat podbiły serca Polaków.

Więcej przydatnych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól,
  • Majonez, ketchup lub ulubiony sos.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz.
  2. Pokrój ziemniaki w paski bądź talarki, dostosowując grubość do własnych preferencji.
  3. Zagotuj wodę z cukrem i przez 5 minut gotuj surowe ziemniaki. Następnie odlej wodę oraz dokładnie osusz ziemniaki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Frytki  wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i wyrzuć na blachę.
  6. Piecz aż do zarumienienia.

Przed pieczeniem możesz również oprószyć frytki przyprawą do ziemniaków. Dzięki niej będą nie tylko bardziej złociste, ale wpłynie to też pozytywnie na ich smak. Podawaj posypane solą z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem - na przykład sosem czosnkowym bądź chilli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.