Domowe frytki są świetną alternatywą dla tłustej przekąski, którą możemy kupić w restauracjach typu fast food. Będą nieco zdrowsze, ale nie powinniśmy spożywać ich w ogromnych ilościach. Jeśli jednak pokusimy się o taką przekąskę raz na jakiś czas, nie zaszkodzą naszemu zdrowiu i nie wpłyną znacząco na wagę.
W przyrządzaniu domowych frytek szczególnie ważny jest gatunek warzyw. Powinniśmy wybierać takie ziemniaki, które zawierają sporą ilość skrobi. Aby były chrupkie, powinniśmy je też wcześniej podgotować przez parę minut w wodzie z cukrem. Tak przygotowywane są frytki belgijskie, które w ciągu ostatnich kilku lat podbiły serca Polaków.
Więcej przydatnych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem możesz również oprószyć frytki przyprawą do ziemniaków. Dzięki niej będą nie tylko bardziej złociste, ale wpłynie to też pozytywnie na ich smak. Podawaj posypane solą z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem - na przykład sosem czosnkowym bądź chilli.