Kotlet schabowy bez smażenia i wyrzutów sumienia. Już nie musisz martwić się o kalorie

Chyba nie ma bardziej polskiego obiadu niż ten, którego głównym bohaterem jest kotlet schabowy. W towarzystwie ziemniaków i surówki często gości podczas rodzinnych spotkań. Chociaż zwykle kojarzy nam się z ociekającym tłuszczem mięsem, to istnieje sposób na przygotowanie zdrowszego zamiennika. Poznajcie sposób na schabowy bez smażenia.

Kotlety schabowe są cienko rozbitymi plastrami schabu, które po obtoczeniu w panierce są smażone na smalcu lub oleju. W związku z tym często kojarzymy je z tłustym i wysokokalorycznym obiadem. Unikają ich przede wszystkim osoby przebywające na diecie odchudzającej. Czy słusznie? Miłośnicy obiadów jak u mamy mogą przygotować ich zdrowszą wersję. Wystarczy, że odstawimy patelnię i wykorzystamy do tego piekarnik. Jak przygotować kotlet schabowy bez smażenia

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe bez smażenia - przepis

Dobry kotlet schabowym powinien być przede wszystkim porządnie rozbity. Można zrobić to samemu lub poprosić o to obsługę w sklepie, która ma do tego specjalny sprzęt. Ważny jest też wybór dobrej jakości schabu. Nie polecamy moczenia mięsa w mleku i wyjaśniamy poniżej dlaczego:

Składniki: 

  • 500 g schabu
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • duże jajko 
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Schabowy bez smażenia - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podzielenia mięsa na cztery kawałki, a następnie równomiernie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety. 
  2. Panierujemy. Zanurzamy je w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go delikatnie oliwą z oliwek i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  4. Schabowe pieczemy około 12 minut z każdej strony. 
  5. Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.