• Link został skopiowany

Kotlet schabowy bez smażenia i wyrzutów sumienia. Już nie musisz martwić się o kalorie

Chyba nie ma bardziej polskiego obiadu niż ten, którego głównym bohaterem jest kotlet schabowy. W towarzystwie ziemniaków i surówki często gości podczas rodzinnych spotkań. Chociaż zwykle kojarzy nam się z ociekającym tłuszczem mięsem, to istnieje sposób na przygotowanie zdrowszego zamiennika. Poznajcie sposób na schabowy bez smażenia.
Kotlet schabowy bez smażenia. Zdrowy zamiennik domowego obiadu.
Fot. iStock

Kotlety schabowe są cienko rozbitymi plastrami schabu, które po obtoczeniu w panierce są smażone na smalcu lub oleju. W związku z tym często kojarzymy je z tłustym i wysokokalorycznym obiadem. Unikają ich przede wszystkim osoby przebywające na diecie odchudzającej. Czy słusznie? Miłośnicy obiadów jak u mamy mogą przygotować ich zdrowszą wersję. Wystarczy, że odstawimy patelnię i wykorzystamy do tego piekarnik. Jak przygotować kotlet schabowy bez smażenia

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe bez smażenia - przepis

Dobry kotlet schabowym powinien być przede wszystkim porządnie rozbity. Można zrobić to samemu lub poprosić o to obsługę w sklepie, która ma do tego specjalny sprzęt. Ważny jest też wybór dobrej jakości schabu. Nie polecamy moczenia mięsa w mleku i wyjaśniamy poniżej dlaczego:

Składniki: 

  • 500 g schabu
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • duże jajko 
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Schabowy bez smażenia - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podzielenia mięsa na cztery kawałki, a następnie równomiernie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety. 
  2. Panierujemy. Zanurzamy je w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go delikatnie oliwą z oliwek i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  4. Schabowe pieczemy około 12 minut z każdej strony. 
  5. Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: