Kotlety schabowe są cienko rozbitymi plastrami schabu, które po obtoczeniu w panierce są smażone na smalcu lub oleju. W związku z tym często kojarzymy je z tłustym i wysokokalorycznym obiadem. Unikają ich przede wszystkim osoby przebywające na diecie odchudzającej. Czy słusznie? Miłośnicy obiadów jak u mamy mogą przygotować ich zdrowszą wersję. Wystarczy, że odstawimy patelnię i wykorzystamy do tego piekarnik. Jak przygotować kotlet schabowy bez smażenia?
Dobry kotlet schabowym powinien być przede wszystkim porządnie rozbity. Można zrobić to samemu lub poprosić o to obsługę w sklepie, która ma do tego specjalny sprzęt. Ważny jest też wybór dobrej jakości schabu. Nie polecamy moczenia mięsa w mleku i wyjaśniamy poniżej dlaczego:
Składniki:
Schabowy bez smażenia - sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.