Przetwory z owoców dzikiej róży. Konfitura i sok jako remedium na przeziębienia

Przetwory z owoców dzikiej róży znane są już od lat. Nasze babcie chętnie przygotowywały konfitury, aby móc nimi nadziewać pączki, czy rogaliki. Sok także jest wyjątkowo smaczny, lecz przede wszystkim zdrowy. Dodając go do zimowej herbaty, nie tylko szybko się rozgrzejemy, ale także wzmocnimy odporność.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Właściwości lecznicze dzikiej róży znane są od wieków. Głównie ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera choroby reumatoidalne. Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C, dlatego przyrządzanie z nich przetworów na zimę wspomaga walkę z przeziębieniem.

Przetwory z owoców dzikiej róży. Przepis na konfitury babuni

Konfitury to zawsze pyszny dodatek do śniadania czy deserów. Jednak te przygotowywane samodzielnie, oraz pochodzące z tradycyjnych przepisów są najlepsze. Konfitura z dzikiej róży jest wyjątkowa. Jej aromatu nie da się pomylić z niczym innym. To właśnie ona stanowi dodatek do klasycznych pączków, czy rogalików. 

Składniki:

  • 500 g dojrzałych owoców dzikiej róży,
  • pełna szklanka cukru,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży pozbawimy ogonków i usuwamy szypułki. Dokładnie myjemy
  2. Przekrawamy owoce na połówki i wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody.
  3. Na niewielkim ogniu smażymy owoce przez około pięć minut, nieustannie mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
  4. Po tym czasie dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż miąższ owoców dzikiej róży zmięknie. 
  5. Odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Przygotowujemy sito z drobnymi otworami. Konfiturę przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki i skórkę.
  7. Przetartą i gładką konsystencję doprowadzamy do wrzenia, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny. 
  8. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sok z owoców dzikiej róży. Przetwory z dawnych lat wracają do łask

Jeżeli lubimy zimową herbatkę z dodatkiem soku malinowego, to koniecznie wypróbujmy alternatywę dla tych smaków. Sok z owoców dzikiej róży nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale nada wyjątkowego aromatu gorącym napojom. W dodatku bogactwo witaminy C wzmocni naszą odporność.

Składniki:

  • kg owoców dzikiej róży,
  • 500 g cukru,
  • litr wody,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży oczyszczamy, urywamy ogonki oraz usuwamy szypułki. 
  2. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Do wysokiego garnka wsypujemy owoce i zalewamy je litrem wody. Powoli podgrzewamy przez około 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!
  4. Odcedzamy wywar i przelewamy go do innego garnka.
  5. Do klarownego soku pozbawionego skórek i pestek dodajemy cukier. Gotujemy przez około 15 minut. 
  6. Sok przelewamy do umytych i wyparzonych butelek.
  7. Przetwory pasteryzujemy około 15 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.