Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Właściwości lecznicze dzikiej róży znane są od wieków. Głównie ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera choroby reumatoidalne. Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C, dlatego przyrządzanie z nich przetworów na zimę wspomaga walkę z przeziębieniem.
Przetwory z owoców dzikiej róży. Przepis na konfitury babuni
Konfitury to zawsze pyszny dodatek do śniadania czy deserów. Jednak te przygotowywane samodzielnie, oraz pochodzące z tradycyjnych przepisów są najlepsze. Konfitura z dzikiej róży jest wyjątkowa. Jej aromatu nie da się pomylić z niczym innym. To właśnie ona stanowi dodatek do klasycznych pączków, czy rogalików.
Składniki:
- 500 g dojrzałych owoców dzikiej róży,
- pełna szklanka cukru,
- szklanka wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce dzikiej róży pozbawimy ogonków i usuwamy szypułki. Dokładnie myjemy
- Przekrawamy owoce na połówki i wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody.
- Na niewielkim ogniu smażymy owoce przez około pięć minut, nieustannie mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
- Po tym czasie dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż miąższ owoców dzikiej róży zmięknie.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Przygotowujemy sito z drobnymi otworami. Konfiturę przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki i skórkę.
- Przetartą i gładką konsystencję doprowadzamy do wrzenia, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny.
- Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sok z owoców dzikiej róży. Przetwory z dawnych lat wracają do łask
Jeżeli lubimy zimową herbatkę z dodatkiem soku malinowego, to koniecznie wypróbujmy alternatywę dla tych smaków. Sok z owoców dzikiej róży nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale nada wyjątkowego aromatu gorącym napojom. W dodatku bogactwo witaminy C wzmocni naszą odporność.
Składniki:
- kg owoców dzikiej róży,
- 500 g cukru,
- litr wody,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce dzikiej róży oczyszczamy, urywamy ogonki oraz usuwamy szypułki.
- Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Do wysokiego garnka wsypujemy owoce i zalewamy je litrem wody. Powoli podgrzewamy przez około 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!
- Odcedzamy wywar i przelewamy go do innego garnka.
- Do klarownego soku pozbawionego skórek i pestek dodajemy cukier. Gotujemy przez około 15 minut.
- Sok przelewamy do umytych i wyparzonych butelek.
- Przetwory pasteryzujemy około 15 minut.