Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Na ich bazie można przyrządzić aromatyczne sosy, tarty lub po prostu usmażyć je z masłem i świeżymi ziołami. Niestety przed rozpoczęciem gotowania problemy przysparza ich oczyszczenie. Okazuje się, że mycie pod bieżącą wodą niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Moczenie ich w ten sposób może spowodować, że stracą swój unikalny smak i aromat. Istnieją lepsze rozwiązania, by poradzić sobie z usunięciem ziemi i fragmentów innych roślin.
Jednym z najpopularniejszych sposobów czyszczenia kurek "na mokro" jest wykorzystanie gorącej wody i soli. Do dużej miski wlewamy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej łyżeczkę soli. Następnie delikatnie mieszamy grzyby łyżką. Zgromadzone w kapeluszach zanieczyszczenia powinny opaść na dno miski. Aby mieć pewność, że kurki są dokładnie oczyszczone, możemy czynność tę powtórzyć kilka razy.
Dlaczego gorąca woda? Jej wyższa temperatura sprawi, że gdyby nią nie nasiąkną. Zupełnie inaczej, niż w przypadku zimnej bieżącej wody.
Jeśli nie chcesz moczyć kurek, możesz wykorzystać też metodę czyszczenia na sucho. W tym celu przygotuj szczoteczkę i nożyk. Podważ nożykiem przylegające do grzybów grudki, a następnie wyczyść grzyby szczoteczką. Choć metoda ta jest dość czasochłonna, dzięki niej pozbędziesz się zanieczyszczeń bardzo dokładnie.
Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z oczyszczonymi kurkami, skorzystaj z jednego z naszych przepisów.