Mącznik młynarek w domu. Pięć sprawdzonych sposobów na zwalczenie uporczywego szkodnika

Zapasy w spiżarni oraz produkty kuchenne często narażone są na ingerencję owadów i insektów. Mole spożywcze nie są jedynym utrapieniem - mącznik młynarek to chrząszcz, który może spowodować duże szkody.

Więcej sprawdzonych metod znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Owady w domu mogą przynieść wiele szkód zwłaszcza te, które lubują się w produktach spożywczych. Muszki owocówki, mrówki czy mole spożywcze to nie jedyne kuchenne szkodniki. Mącznik młynarek to chrząszcz, który może zrobić naprawdę ogromne spustoszenie w spiżarni i zgromadzonym jedzeniu. 

Mącznik młynarek - uporczywy szkodnik kuchni i spiżarni

Ma ciemnobrązowe lub czarne ciało, bardzo typowe dla innych chrząszczy, połyskujący pancerz i ciało pokryta jest drobnymi fałdkami. Mowa tu o mączniku młynarku, który chętnie zamieszkuje spiżarnie i kuchenne szafki. 14 mm owad wyposażony jest także w skrzydła, a także odporny jest na niskie temperatury. Zwalczenie może okazać się uciążliwe i mozolne, jednak z pomocą sprawdzonych, domowych metod nie powinno być to trudne. 

Samice mącznika składają nawet 500 jaj, a rozwój chrząszcza trwa około rok. Larwy mogą osiągnąć nawet 3 cm długości, a ich biała barwa sprzyja kamuflażowi w takich produktach jak mąka czy ryż. Mącznik wyposażony jest w silny aparat gębowy, a więc gryzie. Na ukąszenia narażone są jednak raczej opakowania produktów spożywczych

Zobacz wideo Płyny na owady - naturalne sposoby na pozbycie się insektów

Mącznik mynarek - metody na zwalczenie szkodnika

Warto wspomnieć, że mącznika najczęściej przynosimy do domu ze sklepu podobnie jak mole spożywcze. Raczej rzadko owady same wlatują do mieszkań i zasiedlają się w kuchennych kątach. Zwalczenie owadów może okazać się sporym wyzwaniem - z pomocą sprawdzonych metod jest to możliwe. Owady są odporne na temperaturę jednak powyżej 32 stopni i poniżej -5 stopni Celsjusza ich rozwój zahamowuje się, ale owady nie giną. Wkładanie żywności do lodówki nie pomoże, konieczne będzie zamrożenie żywności w temperaturze -25 stopni Celsjusza. 

Sprawdzonym sposobem okaże się zastosowanie preparatów o działaniu kontaktowym. To nic innego jak środki, które zapachem wabią chrząszcze i larwy. Od razu po zjedzeniu owady giną, co jest bardzo skuteczne, jednak preparat nie zadziała na jaja złożone w produktach spożywczych. Pułapka na mączniki to równie skuteczna metoda. Sprawdzi się szczególnie gdy żywność z jajami i larwami została usunięta. To powstrzyma dalsze rozprzestrzenianie owadów. 

Więcej o: