Bita śmietana. Lekka, puszysta i słodka. Jej delikatna konsystencja przyciąga każdego. Ten wyjątkowy dodatek sprawdza się jako finezyjne wykończenie pucharków lodowych. To także słodka chmurka podkreślająca aromat ciepłej szarlotki. Jej zastosowań jest wiele, jednak co zrobić kiedy nie mamy w domu śmietany kremówki? Jest na to pewien sposób.
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego z dodatkiem bitej śmietany, nie zawsze w naszych lodówkach jest zapas śmietanki 30 proc. To właśnie przy jej użyciu najłatwiej i najszybciej przygotujemy bitą śmietanę. Jednak okazuje się, że są także inne sposoby.
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe. Ważne, aby mleko było tłuste i dobrze schłodzone. W tym celu należy przechowywać je w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Poniżej prezentujemy dokładny przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli lubimy nutę kokosa w naszych deserach, idealnie sprawdzi się także bita śmietana z mleka kokosowego. Jej przygotowanie jest takie samo jak w przypadku poprzedniego przepisu. Ważne, aby utrzymać niską temperaturę mleka oraz naczynia, w którym będziemy robić bitą śmietanę. Najlepiej sprawdzają się szklane miski.
Składniki:
Mleko przelewamy do zimnego naczynia, ubijamy za pomocą miksera, ustawiając go na najszybsze obroty. Kiedy mleko kokosowe zacznie się pienić, dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy, aż powstanie bita śmietana.