Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepis

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka, aby była puszysta lekka i nadawała się do deserów? Okazuje się, że jest to możliwe. Choć zazwyczaj wykonujemy ją, używając śmietany kremówki, to jednak nie jest ona niezbędna. Ważne, aby mleko było mocno słodzone. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Zdrowe gofry [HAPS KIDS]

Bita śmietana. Lekka, puszysta i słodka. Jej delikatna konsystencja przyciąga każdego. Ten wyjątkowy dodatek sprawdza się jako finezyjne wykończenie pucharków lodowych. To także słodka chmurka podkreślająca aromat ciepłej szarlotki. Jej zastosowań jest wiele, jednak co zrobić kiedy nie mamy w domu śmietany kremówki? Jest na to pewien sposób.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? Ważna jest temperatura oraz tłuszcz

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego z dodatkiem bitej śmietany, nie zawsze w naszych lodówkach jest zapas śmietanki 30 proc. To właśnie przy jej użyciu najłatwiej i najszybciej przygotujemy bitą śmietanę. Jednak okazuje się, że są także inne sposoby.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe. Ważne, aby mleko było tłuste i dobrze schłodzone. W tym celu należy przechowywać je w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Poniżej prezentujemy dokładny przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki zimnego mleka krowiego,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Do schłodzonego, szklanego naczynia wlewamy zimne mleko.
  2. Miksujemy na najwyższych obrotach.
  3. Kiedy mleko mocno się zapieni, dodajemy stopniowo cukier puder.
  4. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej konsystencji.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Bita śmietana z mleka kokosowego. Jak zrobić puszysty i słodki dodatek?

Jeżeli lubimy nutę kokosa w naszych deserach, idealnie sprawdzi się także bita śmietana z mleka kokosowego. Jej przygotowanie jest takie samo jak w przypadku poprzedniego przepisu. Ważne, aby utrzymać niską temperaturę mleka oraz naczynia, w którym będziemy robić bitą śmietanę. Najlepiej sprawdzają się szklane miski. 

Składniki:

Mleko przelewamy do zimnego naczynia, ubijamy za pomocą miksera, ustawiając go na najszybsze obroty. Kiedy mleko kokosowe zacznie się pienić, dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy, aż powstanie bita śmietana. 

Więcej o: