Jak zrobić schabowego, żeby był mięciutki i chrupiący, a nie twardy jak podeszwa? Zapomnij o moczeniu w mleku

Schabowe to klasyka polskich obiadów. Kto z nas nie przepada za cienko rozbitymi kawałkami wieprzowiny w panierce? Niestety czasami schabowe wychodzą twarde i zamiast soczystego kawałka mięsa przeżuwamy coś, co przypomina podeszwę. Na szczęście mamy na to pewien trik i wcale nie chodzi o moczenie w mleku.
Zobacz wideo

Kotlety schabowe to chyba ulubiony obiad większości Polaków. Do tego ziemniaczki z koperkiem i mizeria lub zasmażana kapusta. Czego chcieć więcej? Jeśli na samą myśl o takim daniu zdarzyło ci się rozmarzyć, pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że twardy i gumowaty schabowy to spore rozczarowanie. Jak zatem zabrać się za przyrządzenie najlepszego kotleta świata? Pewnie znasz trik z moczeniem w mleku. Jest on świetny, jeśli chcesz się rozchorować, ponieważ mięso w mleku szybciej uwalnia bakterie i po kilku godzinach takiej kąpieli, może po prostu zacząć się proces gnilny.

Żeby schabowy wyszedł miękki i delikatny, zamień mleko na jogurt. Ten trik zapewni nie tylko kulinarny sukces, ale także z pewnością nie poskutkuje zatruciem. Dzięki marynowaniu schabu w jogurcie, włókna mięsa się rozluźnią, co sprawi, ze mięso będzie delikatne, a przyprawy z marynaty lepiej w nie wnikną. No i co ważne, mięso moczone w jogurcie, łatwiej się panieruje - panierka nie odpada podczas smażenia, a kotlety będą bosko chrupiące i delikatne zarazem.

Jak zrobić idealnego schabowego?

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 2-3 cm
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka, kilka kulek ziela angielskiego
  • olej roślinny do smażenia
  • jajka, mąka i bułka tarta do panierowania

Sposób wykonania:

  1. Każdy plaster schabu włóż do woreczka śniadaniowego lub przykryj z obu stron arkuszem folii spożywczej. Następnie dokładnie rozbij mięso, by uzyskać dość cienki kotlet (jednak grubość zależy od twoich preferencji).
  2. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, pieprzem i papryką.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. 
  4. Przygotuj miskę, najlepiej szklaną i włóż do niej ubite kotlety. Na każdy z nich połóż kilka piórek cebuli i zalej całość jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny. Dodaj kilka kilek ziela angielskiego i wymieszaj tak, by jogurt dokładnie przykrył każdy kawałek mięsa. Odstaw do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia wyjmij kotlety z marynaty i zdejmij cebulę. Nie musisz ich osuszać, ale mięso powinno lekko odcieknąć z nadmiaru jogurtu.
  6. Przygotuj trzy talerze. W głębokim roztrzep jajka ze szczyptą soli, do kolejnym wsyp mąkę i bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Następnie dokładnie otrzep nadmiar panierki i smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą złote i chrupiące.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.