Przepis na rosół. Jasiek Kuroń podpowiada, co zrobić, by podbić smak i kolor. Kwestia trzech dodatków

Rosół to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, choć w każdym domu przepis na rosół jest inny. Można skorzystać z różnych rodzajów mięsa, przypraw itp. Zdarza się jednak, że rosół ma niezbyt zachęcający kolor i jest dość mdły w smaku. Jak temu zaradzić? Swoimi patentami podzielił się Jasiek Kuroń. Kucharz korzysta z trzech dodatków.

Domowy rosół to absolutny klasyk. Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie bez niego niedzielnego obiadu. Świetnie sprawdza się też, kiedy jesteśmy przeziębieni i chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Przepis na rosół warto więc mieć w swoich notatkach.

Czasem może się jednak zdarzyć, że rosół nie wyjdzie nam tak, jak byśmy chcieli. Może być mało aromatyczny i blady. Da się jednak temu zaradzić i nie chodzi nam tylko o dodanie do niego opalonej cebuli (choć tego składnika też nie pomijajcie!).

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Swoimi metodami na podbicie smaku i koloru rosołu podzielił się swego czasu Jasiek Kuroń. Kucharz na Instagramie napisał, że czasem, by podkręcić jego smak i aromat, dodaje do środka pół główki czosnku. Lubi również włożyć do garnka 1/4 główki niewielkiej kapusty.

 

Z kolei, żeby nadać rosołowi ładnego, złocistego koloru, Kuroń korzysta z kurkumy. Jak pisze na swojej oficjalnej stronie, dodatek tej przyprawy sprawi, że rosół będzie też zdrowszy. Kurkumina, która znajduje się w kurkumie, działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem. Wspomaga układ odpornościowy i jest nieoceniona przy walce z przeziębieniem. Kurkuma to także cenne źródło witamin i związków mineralnych. Dobrze sprawdzi się też przy dolegliwościach trawiennych.

Na kolor rosołu wpływ ma również mięso. Dlatego najlepiej nie gotować go tylko na kurczaku, ale skorzystać też z innych rodzajów, dobrze sprawdzi się np. kaczka lub wołowina. Pięknej barwy nadadzą mu też marchewka, odrobina buraka lub dodatek grzybów. Ponadto znaczenie ma odpowiednio długi czas gotowania (Jasiek Kuroń pisze o minimum czterech godzinach).

Przepis na rosół - jak go ugotować?

Poniżej znajdziecie domowy przepis na rosół. Wykorzystajcie powyższe metody, aby był jeszcze lepszy i miał ładniejszy kolor.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 3/4 kg cielęciny
  • kurczak
  • cebula
  • włoszczyzna
  • sól do smaku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie: czosnek, kawałek buraka, kurkuma, lubczyk

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy zioła, a następnie umytą wołowinę i cielęcinę. Zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, ale zostawiamy małą szparkę. Po kilkunastu minutach usuwamy szumowiny, dodajemy kurczaka, obraną marchewkę, selera i pietruszkę.

Z kapusty i pora usuwamy zewnętrzne liście, a resztę płuczemy. Cebulę nacinamy i opalamy, np. zapalniczką lub nad palnikiem kuchenki. Dodajemy do rosołu po 30 minutach od wrzucenia pierwszej porcji warzyw razem z pozostałymi warzywami. Doprawiamy i gotujemy na niedużym ogniu przez kilka godzin, aż warzywa i mięso będą miękkie. Podajemy posypany natką i z drobnym makaronem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.