Otwieranie słoików z pysznymi przetworami często kończy się obolałą skórą i zszarganymi nerwami. Na szczęście istnieje wiele świetnych sposobów, dzięki którym bez problemu rozprawimy się z zassanymi słoikami.
Aby odkręcić słoik za pomocą taśmy klejącej, należy oderwać kilkunastocentymetrowy kawałek mocnej taśmy klejącej i przykleić jedną końcówkę na zakrętce oraz przytrzymując słoik ręką, pociągnąć za drugi jej koniec w swoją stronę. Dzięki temu sposobowi powinniśmy bez większego problemu odkręcić słoik. Jeśli chcemy wzmocnić ten efekt, można przykleić kilka warstw taśmy.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejnym sprawdzonym sposobem na otwieranie słoików jest użycie gorącej lub ciepłej wody. Słoik należy wstawić do zlewu lub naczynia i przez chwilę polewać jego nakrętkę gorącą wodą. Sprawi ona, że chłodniejsze powietrze wewnątrz słoika zacznie zwiększać swoją objętość i będzie wypierało zakrętkę. Dodatkowo metalowe wieczko lekko się rozszerzy, więc łatwiej będzie je odkręcić. Przy tym triku należy jednak pamiętać, by nie odkręcać w ten sposób słoika dopiero wyjętego z lodówki. Takie wahanie temperatur może sprawić, że szkło pęknie.
Jeśli mamy problem z odkręceniem słoika, powinniśmy zastosować dźwignię. Podważenie wieczka w kilku miejscach za pomocą cienkiego, tępego narzędzia sprawdzi się idealnie. Odessiemy w ten sposób wieczko i łatwo odkręcimy słoik.