Śliwki w słoiku do ciasta, które smakują jak świeże. Prosty sposób na zamknięcie słodkich owoców w szkle

Śliwki w słoiku do ciasta idealnie dopełnią każdy drożdżowy deser. Do zrobienia tego przetworu potrzebujesz tylko dwóch składników. A jeśli owoce będą wystarczająco dojrzałe, nie musisz dodawać cukru.

Śliwki szybko dojrzeją i nim się obejrzymy, trzeba zacząć je jeść, bo zaczyna pleśnieć. Możemy tego uniknąć. Wystarczy, że słodki smak owoców zamkniemy w słoiku i potem wykorzystamy je do zrobienia deseru. Przygotowane w ten sposób przetwory idealnie nadadzą się do ciasta drożdżowego z kruszonką. Pasują również do zdrowej owsianki i kaszy manny. Śliwki w słoiku są proste w przygotowaniu, a ich prozdrowotne właściwości mają pozytywny wpływ na nasz organizm, na przykład wspomagają trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień


Więcej ciekawych przepisów na przetwory i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Śliwki w słoiku do ciasta. Słodkie owoce dopełnią smak deseru

Przygotuj dwa najważniejsze składniki:

  • dojrzałe węgierki,
  • cukier (2-3 łyżeczki na słoik, im więcej dodamy, tym słodsze śliwki będą).

Jak zrobić śliwki w słoiku do ciasta? Wystarczy, że będziesz postępować według przepisu:

  1. Wyparz słoiki w piekarniku i w tym czasie wydrąż pestki z owoców.
  2. Śliwki ciasno poukładaj w szkle. Dociśnij.
  3. Wsyp 2-3 łyżeczki cukru.
  4. Zakręć słoiki, ale nie za mocno. 
  5. Na dnie garnka połóż ścierkę bawełnianą. Na niej poukładaj słoiki ze węgierkami. Wlej ciepłą wodę do naczynia. Płyn powinien sięgać do 3/4 wysokości słoika.
  6. Zagotuj i pasteryzuj przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij przetwory i dokręć wieczko.
  7. Postaw słoiki do góry dnem i ostudź.

Możemy też (zamiast cukru) dodać erytrytol lub całkiem pominąć ten proces. Śliwki zawierają fruktozę, która ma zdolność konserwacji. Dojrzałe owoce same z siebie są bardzo słodkie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.