Śliwki szybko dojrzeją i nim się obejrzymy, trzeba zacząć je jeść, bo zaczyna pleśnieć. Możemy tego uniknąć. Wystarczy, że słodki smak owoców zamkniemy w słoiku i potem wykorzystamy je do zrobienia deseru. Przygotowane w ten sposób przetwory idealnie nadadzą się do ciasta drożdżowego z kruszonką. Pasują również do zdrowej owsianki i kaszy manny. Śliwki w słoiku są proste w przygotowaniu, a ich prozdrowotne właściwości mają pozytywny wpływ na nasz organizm, na przykład wspomagają trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami.
Więcej ciekawych przepisów na przetwory i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Przygotuj dwa najważniejsze składniki:
Jak zrobić śliwki w słoiku do ciasta? Wystarczy, że będziesz postępować według przepisu:
Możemy też (zamiast cukru) dodać erytrytol lub całkiem pominąć ten proces. Śliwki zawierają fruktozę, która ma zdolność konserwacji. Dojrzałe owoce same z siebie są bardzo słodkie.